Heerlen gaststad Dag van de Stad 2020!

Foto van de feestelijke opening van NS Station Heerlen. We zien een drukke vrolijke optocht voor het station met grote poppen van draken en dinosaurussen

Welke Nederlandse stad kent zijn oorsprong als Romeinse nederzetting en heeft ongekende veerkracht getoond toen de lucratieve mijnbouw in de jaren zestig verdween en veel werkgelegenheid met zich meenam? En welke stad zette die heropleving kracht bij, met een bloeiende Big Data Campus en het baanbrekende multifunctionele stationsgebied het Maankwartier dat met recht als één groot kunstwerk gezien kan worden?

Het is de stad die het kloppend hart vormt van Parkstad Limburg en dit jaar ook de stad van de vermaarde Internationale Bau Ausstellung, een doorlopende expositie van tientallen projecten op het gebied van innovatie in bouwen, wonen en leven in de stad. Het is de stad waar grensoverschrijdende samenwerking de economie een belangrijke impuls geeft en waar hedendaagse uitdagingen als bevolkingsdaling dankzij bestuurlijk lef en innovatiekracht ook kansen brengen. Het is kortom, de gaststad van de Dag van de Stad 2020: Heerlen!

De jury, bestaande uit secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie van BZK en wethouder Mobiliteit Robert van Asten van gaststad 2019 Den Haag, was onder de indruk van het sterke bidbook, het enthousiasme en de stevige propositie van Heerlen. Bovendien scoort Heerlen hoog op vraagstukken die in veel andere Nederlandse steden op de agenda staan en tijdens eerdere edities van de Dag van de Stad minder prominent zijn uitgelicht. Hierbij valt te denken aan o.a. grensoverschrijdende samenwerking, bevolkingsdaling, fysieke transformatie, circulair bouwen en leefbaarheid.

Daarnaast overtuigde Heerlen de jury van de Dag van de Stad met een stevig bestuurlijk commitment en een inhoudelijk sterk programmavoorstel – niet alleen voor de Dag van de Stad, maar ook voor de Nacht van de Stad. Dit leerzame en informele evenement, dat stadssafari’s aanbiedt aan de vooravond van de Dag van de Stad, keert terug na het succes in Den Haag afgelopen jaar. Ook de trots en bevlogenheid waarmee waarnemend Burgemeester Roemer het bidbook van zijn stand in januari kwam aanbieden, droegen bij aan de keuze van de jury. Burgemeester Roemer is dan ook blij dat hij op 26 oktober alle leergierige stedelijke professionals van Nederland in zijn stad mag ontvangen: “Ik ben trots dat Heerlen de Dag van de Stad mag organiseren. Ik heet iedereen van harte welkom. Het wordt een boeiend en leerzaam congres in onze stad en regio waar innovatieve stedelijke ontwikkeling inmiddels traditie is”.

Bidbookoverhandiging Tilburg

Waarnemend burgemeester Roemer (l), gedeputeerde Andy Dritty en directeur Mathea Severeijns van IBA Parkstad overhandigen het bidbook van Heerlen aan secretaris-generaal Maarten Schurink van BZK.

Burgemeester Roemer onthulde in een video dat zijn stad Heerlen dit jaar de bezoekers van de Dag van de Stad ontvangt. De bekendmaking werd ingeleid door jurylid Robert van Asten die kort terugblikte op de Dag van de Stad 2019:

 

Verder komen door samenwerking

Ook projectleider van de Dag van de Stad, Frank Reniers van het ministerie van BZK, is verguld met de keuze. “Heerlen heeft met IBA Parkstad 2020 en het nieuwe bruisende Maankwartier niet alleen veel momentum; als onderdeel van het samenwerkingsverband Parkstad Limburg en als belangrijke motor voor de regionale economie – ook over de grens – is Heerlen bovendien een stad die bij uitstek belichaamt wat de essentie van Agenda Stad en de Dag van de Stad is: namelijk dat je als stad verder komt door samenwerking en door de krachten te bundelen bij gelijke opgaven. Voor heel veel stedelijke professionals zijn de opgaven waar Heerlen voor staat, ook de opgaven waar zij elke dag keihard aan werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Dag van de Stad 2020 opnieuw het drukstbezochte en meest inspirerende evenement wordt voor stedelijke professionals.”

Tilburg

Heerlen was een overtuigende kandidaat, maar had een geduchte concurrent. Want ook van Tilburg ontving de organisatie een sterk bidbook. Omdat de jury vond dat ook de visie en vraagstukken van Tilburg erkenning verdienden, is besloten om de Dag van de Stad 2021 toe te kennen aan Tilburg. Lees hier meer over in het nieuwsbericht over de Dag van de Stad 2021.

De Dag van de Stad vindt plaats op 26 oktober 2020 in Heerlen. Houd de website www.dedagvandestad.nl de komende tijd in de gaten voor nieuws over de uitvraag van ideeën, bevestigde sprekers en het openen van de inschrijvingen.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *