Minister Blok over City Deals in vakblad Duurzaam Gebouwd

duurzaam-gebouwd-feb-2017-interview-blokAls je een onbekende route moet verkennen, dan moeten er dappere mensen op pad gaan om te verkennen waar je veilig die berg op kunt. En dat doe je met City Deals. Dat zegt minister Stef Blok in een interview in het vakblad Duurzaam Gebouwd.

Op de vraag wat City Deals gaan betekenen voor verduurzaming van de woningmarkt noemt hij ze als ‘de sherpa’s op de berg die we beklimmen’. “Omdat we heel veel dingen nog moeten ontdekken in de praktijk, moet je ook gewoon ergens beginnen”, stelt de minister. “Bijvoorbeeld, er wordt heel vaak gevraagd of we niet de financiering van investeren in de energiebesparing aan het huis kunnen koppelen in plaats van aan een persoon, de eigenaar. Tot nu toe is dat om een aantal redenen heel erg moeilijk. Maar er wordt nu gekeken of we daarmee kunnen experimenteren in Deventer in de vorm van een City Deal.”

Een ander voorbeeld geeft de minister: “Door slimme IT in de gebouwde omgeving is ook energiebesparing te realiseren. Daarover is een paar weken geleden in Eindhoven een City Deal gesloten. Samen met een aantal andere Brabantse steden gaat men de informatie over woningen gestandaardiseerd digitaal vastleggen. Bij ideeontwikkeling – ideeën over bijvoorbeeld een andere manier van isoleren of energielevering – is in dat databestand te zien hoeveel materiaal daarvoor nodig is. Maar ook hoeveel woningen van hetzelfde type zijn. Zijn die gegevens niet centraal en geautomatiseerd beschikbaar, dan ontkom je er niet aan om dat van deur tot deur te gaan vragen. Data koppelen en toegankelijk maken lost dat op.”

Lees het hele interview in pdf

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *