Minister Schultz zet zelfrijdende auto op Europese agenda

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zal de ontwikkelingen met de zelfrijdende auto in de eerste helft van 2016 op de  Europese agenda zetten. De minister wil de Europese samenwerking bevorderen en zich onder meer inzetten voor de aanpassing van het Verdrag van Wenen. In dit Europese verdrag staat nu nog een passage waaruit volgt dat een bestuurder de handen aan het stuur moet hebben.

De minister heeft vorige week een bezoek aan Californië gebracht waar zij heeft gesproken met verschillende autofabrikanten en met Google over de ontwikkelingen rond zelfrijdende voertuigen. De minister heeft in de gesprekken aangegeven dat ze deze ontwikkeling waar mogelijk wil ondersteunen. Zelfrijdende voertuigen kunnen veel betekenen voor duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid en betere doorstroming van het verkeer. De zelfrijdende auto biedt ook nieuwe mogelijkheden van vervoer van bijvoorbeeld ouderen en mensen in landelijk gebied.

De minister agendeert het onderwerp tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland in de Europese transportraad. Ze wilde in de Verenigde Staten van marktpartijen horen wat zij nodig hebben van de overheid, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving en ook deregulering om de introductie van zelfrijdende voertuigen internationaal mogelijk te maken. In de gesprekken was er in het bijzonder aandacht voor de benodigde aanpassing van het Verdrag van Wenen, waarin nu nog staat dat de bestuurder te allen tijde de controle moet houden over zijn voertuig.

Ook is er gesproken over eisen die mogelijk aan de (digitale) infrastructuur moeten worden gesteld en over de impact van de zelfrijdende auto op andere verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld fietsen. De minister heeft aangegeven dat in Nederland een fiets wordt ontwikkeld met sensoren die waarschuwen voor naderend verkeer. De fabrikanten vonden dit interessant met het oog op interactie met kwetsbare verkeersdeelnemers. Ook onderwerpen zoals data-uitwisseling en de borging van privacy zijn aan de orde geweest.

De minister heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van onder meer Tesla, Mercedes, Nissan en Google. Tesla heeft al banden met Nederland aangezien de RDW de typegoedkeuring voor Tesla in Europa verzorgt. Recent heeft de RDW nog de nieuwe update van Tesla goedgekeurd. Met de nieuwe software in de wagen krijgt de bestuurder hulp bij het wisselen van baan en is sturen in de file niet nodig bij een snelheid tot 12 km/u. Bij Tesla bestaat grote waardering voor de samenwerking met de RDW.

Met Mercedes is gesproken over de benodigde samenwerking in Europa en tijdens het bezoek aan Nissan is onder meer stil gestaan bij de samenwerking tussen de fabrikant en de provincie Noord-Holland bij communicatie tussen zelfrijdende auto’s en verkeerslichten. Nissan gaf aan dat het bijzonder is hoe snel Nederland goede en bruikbare data kan leveren. Bij Google is de minister geïnformeerd over de ontwikkeling van de Googlecar.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *