Nagenieten: Terugblik Dag van de Stad 2021 in Heerlen

DvdS 2021 Wilhelminaberg

De Dag van de Stad is veel meer dan een congres. Dat bleek maar weer eens op 1 november, toen ruim 1200 deelnemers in Heerlen of online deelnamen aan de vijfde editie van dé jaarlijkse dag rond stedelijke innovatie.

Na de goede ervaringen in Den Haag in 2019, vond ook dit jaar voorafgaand aan ‘de dag’, de Nacht van de Stad plaats. En ook daar toonden Heerlen en Parkstad Limburg zich geweldige gastheren. In diverse excursies in de regio, zagen we de veerkracht en creativiteit waarmee de regio uit grote tegenslagen, zoals de sluiting van de mijnen in de jaren zeventig, herrezen is.

De Dag van de Stad zelf bood ook diverse inhoudelijke kennisexpedities in de regio. Wie liever in het Parkstad Limburg Theater bleef, dit jaar het epicentrum van de Dag van de Stad, kon genieten van last lectures, van topsprekers als Michelle Provoost, Massih Hutak, Tessa Cramer en Maarten van Rossem.

En dit alles nadat de dag, na een opening door secretaris-generaal Maarten Schurink van BZK en burgemeester Roel Wever van Heerlen, al zo goed begonnen was met inspirerende lezingen van top-architect Jan Gehl en Maankwartier-ontwerper Michel Huisman. De eerste deelnemersevaluaties doen vermoeden dat de Dag van de Stad in Heerlen de hoogstgewaardeerde editie tot nu toe zal worden. Heb je de Dag van de Stad gemist en wil je weten waar de deelnemers zo enthousiast over zijn? Nu kun je alle lezingen en last lectures online terugkijken, de sfeer proeven in de ‘aftermovie’ en het fotoverslag en in het media-overzicht lezen wat anderen vonden van de Dag van de Stad.

Er wacht onze gaststad voor 2022, Tilburg, een schone taak om de editie van 2021 te overtreffen. Op 31 oktober 2022 weten we of dat gelukt is. Hopelijk zien we u daar.

Aftermovie

Een sfeerimpressie in 2,5 minuut? Bekijk hier de aftermovie:

Kijk de Dag van de Stad terug

Was je niet in de gelegenheid de Dag van de Stad bij te wonen? Helaas kunnen we de indrukken die je op had kunnen doen tijdens de excursies moeilijk reproduceren. Maar gelukkig kun je wel alle lezingen en last lectures van alle topsprekers terug kijken. Van top-architect Jan Gehl, die overheden oproept mensen weer centraal te stellen in de stad, tot de inzichten van mopperhistoricus Maarten van Rossem over waarom sommige steden wel, en andere niét ‘werken’. Of wat te denken van de Amsterdamse rapper Massih Hutak, die zich inzet voor leesbevordering en tegen gentrificatie? Of INTI-directeur Michelle Provoost, die de maatschappelijke vraagstukken die eigen zijn aan stedelijke omgevingen in historisch perspectief plaatste. Op het Youtube-kanaal van de Dag van de Stad vind je deze en nog veel meer interessante lezingen.

De Dag van de Stad in beeld

Dankzij de mooie foto’s van Johannes Timmermans kun je de Dag herbeleven of, als je er niet bij kon zijn, toch het gevoel krijgen dat je het hebt meegemaakt. Op de website van de Dag van de Stad, vind je het volledige foto-album.

Ervaringen uitwisselen in het Parkstad Limburg Theater. Foto: Johannes Timmermans

De Dag van de Stad in de media

Misschien las je het al eerder op deze site: Stadszaken.nl schreef op 1 november een prachtig verslag van de Dag van de Stad. En ook onze collega’s van Overheid van Nu lieten zich niet onbetuigd. Maar landelijk en natuurlijk in de regio Limburg, was er nog veel meer aandacht voor de Dag van de Stad. Een overzicht.

Vooraf

In de regio

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *