“In de stad komt alles samen’

De Groene Zaak bundelt de inzet van meer dan 200 bedrijven, van multinationals, banken en investeerders tot nutsbedrijven en start-ups, die actief zijn voor een duurzame economie. Marga Hoek, directeur, vraagt mensen het hemd van het lijf. “Dus de aanleiding voor Agenda Stad was een rapport van de OECD waarin staat dat onze steden het niet goed doen op concurrentiekracht. En nu blijkt uit de CPB en PBL studie dat het wel meevalt? We gaan toch niet op onze lauweren rusten hè? Het bedrijfsleven denkt altijd: ‘Wat zijn de indicatoren voor onze concurrentiekracht, wat doen onze concurrenten beter, hoe kan ik beter worden dan de concurrent’. Als je op je lauweren rust ben je weg. De insteek moet nooit zijn ‘het valt wel mee’, de insteek is ‘hoe kan het beter’!”

Zo zet Marga de toon van het interview. Duurzaam en ondernemen zijn haar passies en de wereld zal dat weten. Want de wereld, dat is in het gedigitaliseerde tijdperk waarin we leven het toneel. Ze vraagt of dat voldoende in Agenda Stad wordt geborgd. “Er is heel veel mogelijk. Er zijn voor overheden op allerlei niveaus instrumenten om duurzaamheid en circulariteit handen en voeten te geven. In het rapport ‘govs go circular’ zijn best practices van over de hele wereld verzameld.”

Er is vanuit het buitenland veel aandacht voor het rapport. Veel buitenlandse bedrijven en steden hebben nieuwe casussen aangeleverd. In Nederland? Tsja, daar merkt ze nog te veel de houding ‘we doen het toch al best goed?’. Marga klinkt gepassioneerd. Het mag van haar wel een tandje ambitieuzer. Als overheden duidelijke doelen en ambities stellen, dan ontstaat er een markt naar innovatieve producten en diensten. Daar vaart het bedrijfsleven wel bij. En kijken naar buitenlandse best practices, met de bedoeling om ervan te leren voor de lokale context, dat mag ook wel wat meer. Dat is toch onze handelsgeest, dat is een van onze krachten, die moeten we meer gaan inzetten!

Er gaan andere ontwerpprincipes gelden voor onze steden. We hechten aan ruimte binnen de stad. Ze voorziet wereldwijd steeds meer aandacht voor verticale uitbreiding in plaats van horizontale uitbreiding, voor stedelijke landbouw en de transformatie van mobiliteit. Er komen ook nieuwe economische sturingsprincipes.

De stad als een plek waar alles samenkomt, de problemen en de oplossingen. Dat is een gedachte die Marga koestert. De antwoorden op de grote maatschappelijke problemen kunnen door steden worden gegeven. Ook ligt binnen de steden het focuspunt van wat ze de transformatieve krachten noemt: ICT en technologische innovatie. Je kunt het ook de disruptiegolf noemen. Steden gaan een cruciale rol vervullen als intelligent ICT systeem; als verbinder van innovatieve oplossingen, in plaats van als probleemveroorzaker. Positieve impact business, daar gaan we naar toe. Waarbij ondernemen goed is voor het milieu en de mensen, onze wereld een stukje mooier maakt. Daar moeten steden ook naar toe.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het online magazine destadvandetoekomstbesturen.nl

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *