Nederland terug in top 5 meest concurrerende economieën

Nederland stijgt dit jaar van de achtste naar de vijfde plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Global Competitiveness Report die is opgesteld door het gezaghebbende World Economic Forum.

IJzersterke uitgangspositie

Volgens de onderzoekers is de stijging te danken aan het excellente onderwijssysteem, de efficiënte infrastructuur, de betrouwbare overheid en een blijvende focus op innovatie. De Top 5 positie toont volgens hen aan dat Nederland een van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld is, met concurrerende en open markten. Minister Kamp van Economische Zaken: “Dit rapport laat zien dat er veel is om trots op te zijn in Nederland. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. In het belang van werkgelegenheid en economische groei is het nu zaak deze positie verder uit te bouwen. Wie weet wat er dan volgend jaar mogelijk is.”

Uitdagingen

Het rapport stelt dat het beleid van de overheid de afgelopen jaren actief heeft bijgedragen aan het versterken van de Nederlands positie. Zo wijzen de onderzoekers erop dat de gezondereoverheidsfinanciën, de hervorming van de financiële sector en de arbeidsmarkt, het topsectorenbeleid en het stimuleringsbeleid voor ondernemers hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van het concurrentie- en innovatievermogen. Het rapport is echter ook duidelijk in de uitdagingen die we moeten aangaan om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst in de Top 5 blijft. Kamp: “Het Kabinet blijft zich onverminderd inzetten voor het concurrentievermogen van Nederland door het creëren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard en de aanvullende financiële maatregelen waarmee naar verwachting komende jaren enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening voor het mkb mogelijk wordt gemaakt.” Later vandaag praat Kamp met de Tweede Kamer over het verder verbeteren van het ondernemersklimaat in Nederland.

Top 5

Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top tien. In 2012 stond Nederland ook op plek 5, maar in 2013 zakte Nederland naar plek 8, een positie die we in 2014 handhaafde. Het kabinet stelde zichzelf de ambitie om de positie van Nederland in de top 5 van de meest concurrerende economieën te verankeren en versterken. Met een rentree in de Top 5 van de index dit jaar, komt het verwezenlijken van die ambitie dichterbij. Het afgelopen jaar wist Nederland Japan, Hong Kong en Finland op de ranglijst te passeren. Alleen Zwitserland, Singapore, De VS en Duitsland staan nu nog boven Nederland. De gehele lijst bestaat uit 144 landen.

Lees of download het rapport op het World Economic Forum

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *