Nieuwe Atlas voor gemeenten: Amsterdam meest aantrekkelijk stad om te wonen

Amsterdam is de populairste stad van Nederland om te wonen, maar Utrecht komt steeds dichterbij. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die gisteren werd gepresenteerd. De grootste stijger op de ranglijst is Dordrecht. ‘Een onontdekte parel’, volgens de onderzoekers. 

De Atlas voor gemeenten vergelijkt elk jaar de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten met elkaar. De Atlas bevat veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. Zo biedt ze een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de Nederlandse gemeenten.

Meest-aantrekkelijke-steden-2006 (links)-en-2016 (rechts)Het onderzoek is meer dan een een aaneenschakeling van “leuke, aardige ranglijstjes”, stelt onderzoeker Gerard Marlet tegen het NOS. “In tien van de vijftig onderzochte steden is bevolkingskrimp te zien. Dat is iets wat gemeentebestuurders vaak ontkennen en waar de laatste jaren te weinig rekening mee wordt gehouden.”

Amsterdam dankt zijn koppositie aan de de monumentale binnenstad, de ligging, de grote werkgelegenheid en de voorzieningen die in de stad te vinden zijn. Dat is volgens de onderzoeker alles wat een stad te bieden heeft. Maar hoe lang de hoofdstad bovenaan blijft pronken is niet zeker. Utrecht komt dichterbij en Amsterdam kampt met een groeiend gevoel van onveiligheid en de toenemende ongelijkheid. Ook het toerisme kan de aantrekkingskracht van Amsterdam gaan tegenwerken. Steeds meer stadsbewoners storen zich aan het groeiend aantal toeristen.

Bijzonder in opkomst is dus Dordrecht, die in tien jaar van plek 30 doorstoomde naar plek veertien. Volgens de onderzoekers is het een een ‘monumentale binnenstad met veel culturele voorzieningen’. En dat is nog lang niet bij iedereen bekend.

Helemaal onderaan de lijst staat Emmen. De gemeente heeft volgens de onderzoekers weinig uitstraling en de ligging is niet ideaal.

Lees meer over het onderzoek op: www.atlasvoorgemeenten.nl.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *