Nieuwe democratie in een nieuwe stad

Van standaardisatie, het delen van data, tot 5G-netwerken. De immer veranderende informatietechnologie zorgt voor enorme veranderingen in onze steden. We moeten wel bijblijven. Daarom is Eindhoven binnen de Agenda Stad trekker van de digitale transitie die nodig is.

Met nieuwe digitale publieke diensten zoals e-health, e-government en op gebied van onderwijs en wonen, kunnen inwoners veel bewuster hun leven inrichten, bijvoorbeeld hoe energieneutraal ze wonen maar ook hoe gezond ze leven. Voor overheden biedt dat ook nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat de openbare ruimte uitnodigt om meer te bewegen bijvoorbeeld, hoe word je een duurzame en gezonde stad?

Wethouder Design

Wethouder Mary-Ann Schreurs van Eindhoven.

Eindhoven heeft als smart city de ambitie om optimaal de kracht van technologie, ict en design voor haar inwoners in te zetten. Sinds 2010 heeft ze daar als eerste stad een ware wethouder Design voor aangesteld, Mary-Ann Schreurs (D66). In haar rol is zij aanjager van de digitale transitie. ‘Welke afslag we nu kiezen, bepaalt welke toekomst we straks creëren. Design helpt om het proces te organiseren om samen de culturele keuzes te maken die daarbij horen.’

Binnen de Agenda Stad, het interdepartementale programma waarin steden en rijk met maatschappelijke partners samenwerken aan de groei, leefbaarheid en innovatie in Nederlandse steden, is Eindhoven dan ook trekker van de City Deal Woonconnect.

Lees het hele verhaal in pdf. Of lees de hele e-zine over de i-samenleving van het magazine Publiek Denken.

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *