Wat het nieuwe kabinet zich moet realiseren over onze steden

Hebben steden de toekomst? Wat moet het nieuwe kabinet weten over de staat van onze steden, en over de manier waarop stedelijke ontwikkelingen slim (en minder slim) in banen kunnen worden geleid? Tijdens deze dialoog tussen wetenschap en bestuurspraktijk gaan we met elkaar in gesprek over dit thema. Meld je aan voor de VOM/VB-Tour: ‘Onze steden’. Met onder andere de oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen en programmadirecteur Stad van het Ministerie van BZK Bert van Delden.

Steden zijn terug, steden zijn ‘in’. Steden hebben de toekomst. Het zijn broedplaatsen van economische, sociale, ecologische, culturele en politiek-bestuurlijke innovatie. Wie het zich kan veroorloven keert terug naar de stad vanuit de randgemeenten waar de middenklasse in de jaren zeventig en tachtig nog naartoe vluchtte. Tegelijkertijd zijn steden brandpunten van sociaal-economische ongelijkheid, interetnische spanningen en ‘multiproblemen’. Linksom of rechtsom, onze steden zijn laboratoria van onze toekomsten. Wat moet het nieuwe kabinet weten over de staat van onze steden, en over de manier waarop stedelijke ontwikkelingen slim (en minder slim) in banen kunnen worden geleid?

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) en het Strategisch Thema Institutions for Open Societies (IOS) van de Universiteit Utrecht (UU) organiseren een ontmoeting tussen wetenschap en bestuurspraktijk waarin we licht werpen op wat onze steden nu zijn en wat ze kunnen worden. Drie toonaangevende UU-hoogleraren van steden en stedelijkheid (politicoloog/innovatiewetenschapper Maarten Hajer, economisch historicus Maarten Prak en geograaf-planoloog Pieter Hooimeijer) presenteren pitches en gaan vervolgens het gesprek aan met de oud-burgemeester van Amsterdam en VNG-hoogleraar Job Cohen en programmadirecteur Stad van het ministerie van Binnenlandse Zaken Bert van Delden. VB-voorzitter en IOS-onderzoeker Paul ’t Hart faciliteert het debat op het podium en in de zaal.

Deze dialoog is onderdeel van de reeks: ‘Wat het nieuwe kabinet zich moet realiseren’. Entree is gratis! Aanmelden: klik hier.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *