Oproep: geen btw op groente en fruit

Dit gaat over de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving

Een brede coalitie van 78 gemeentelijke bestuurders, wetenschappers, artsen en organisaties doet een dringende oproep aan het kabinet om de aangekondigde btw-verlaging op groenten en fruit door te voeren en zich te houden aan de afspraken uit het regeerakkoord. Zij reageren daarmee op het recent verschenen SEO-rapport waarin de betaalbaarheid en effectiviteit van de maatregel ter discussie worden gesteld.

Eén op de twee volwassenen in Nederland, en ruim 15 procent van de kinderen, heeft overgewicht of obesitas. Deze percentages zijn nog hoger voor mensen met een laag inkomen. In het regeerakkoord van Rutte IV werd om gezonder eten te stimuleren een btw-nultarief op groente en fruit aangekondigd, maar deze maatregel staat op losse schroeven na een kritisch onderzoeksrapport.

Effectief en uitvoerbaar
In een opinieartikel schrijft de wethouder Marjolein Moorman namens de coalitie van medestanders: “Een btw-verlaging op groente en fruit is effectief, uitvoerbaar en er is maatschappelijk draagvlak voor. Wij roepen het kabinet op om een voorbeeld te nemen aan landen zoals Spanje, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk die de invoering van een btw-verlaging op groente en fruit probleemloos hebben doorgevoerd.”

De afgelopen twee decennia is fruit en groente gemiddeld veertig procent duurder geworden, terwijl suiker meer dan twintig procent goedkoper werd. Recent onderzoek van de UvA laat zien dat bijna de helft van de inwoners van Amsterdam met een laag inkomen in financiële en materiële zin onvoldoende toegang heeft tot gezond eten. Ruim de helft van deze groep heeft niet altijd voldoende geld om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, en twee op de vijf geven aan minder te eten of een maaltijd over te slaan omdat er niet genoeg geld is. De respondenten gaven aan gezond te willen eten, maar dat dan wel de kosten omlaag moeten.

Naar een gezonder voedselsysteem
De ondertekenaars van het artikel, onder wie wethouders van City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving – pleiten voor een gezonder voedselsysteem, waarin gezonde voeding beter bereikbaar en betaalbaar is dan ongezonde voeding. Het verlagen van het btw-tarief voor groente en fruit zien ze als onmisbare stap op weg naar een dergelijk systeem. “De gezondheidswinst die dit op termijn oplevert, vertaalt zich in meer levensgeluk, lagere zorgkosten van een gezondere bevolking, hogere arbeidsparticipatie en minder arbeidsongeschiktheid. En van die winst profiteren we in Nederland allemaal, niet alleen de schatkist en de producenten van bewerkt voedsel”, aldus de ondertekenaars.

Het opinieartikel is ondertekend door een brede coalitie van veertien gemeenten en de gehele Regio Foodvalley, meer dan 30 organisaties , en tientallen artsen en wetenschappers verbonden aan ziekenhuizen en universiteiten in heel Nederland.

Kamervragen
Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA) heeft naar aanleiding van de oproep vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rij van het ministerie van Financiën.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Pingback: slotjili
 2. Pingback: bonanza178
 3. Pingback: at casino
 4. Pingback: adult shop
 5. Pingback: เจ็บคอ
 6. Pingback: bonanza178
 7. Pingback: tikkausagunshop
 8. Pingback: aia health saver
 9. Pingback: ชีทราม
 10. Pingback: programming
 11. Pingback: published here
 12. Pingback: Ks Quik 2000
 13. Pingback: ผลบอล
 14. Pingback: what is ozempic
 15. Pingback: birds nest removal
 16. Pingback: Skrota bilen