Oproep: word gaststad van de Dag van de Stad 2024

Sfeerverslag Dag van de Stad 2022

Voor de achtste editie van de Dag van de Stad in 2024 zijn wij op zoek naar een creatieve en ambitieuze gaststad. Wil jij ruim 1.500 stedelijke professionals ontvangen om samen te kijken naar de ontwikkelingen in rond jouw stad? Wij ontvangen jouw bidbook met creatieve ideeën en concrete voorstellen voor de organisatie graag uiterlijk 9 juni 2023.

De Dag van de Stad is hét jaarlijkse congres rond stedelijke innovatie. Samen met stedelijke professionals, bestuurders, cultuurmakers, kleurrijke inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers en kennisinstellingen verkennen we elk jaar de nieuwste stedelijke ontwikkelingen. De gaststad heeft een centrale rol op deze dag. We bekijken wat er daadwerkelijk leeft en speelt in de stad en wat dat betekent voor stedelijke opgaven en oplossingen in heel Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld door samen kennisexpedities, excursies en nachtelijke wandelingen te organiseren in de stad. Ben jij de enthousiaste, inspirerende gaststad die met ons de Dag én de Nacht van de Stad wil organiseren?

Het bidbook: wat vragen we?

Wil je graag gaststad zijn voor de Dag van de Stad 2024? Stuur je bidbook met voorstel uiterlijk 9 juni 2023 naar [email protected]. In je voorstel zorg je in elk geval voor:

 • Lef en ambitie (ofwel de reden en motivatie om gaststad te willen zijn)
 • Een inspirerende, innovatieve en flexibele congreslocatie, met:
  • Een ontvangst- en cateringruimte voor 1.500-2.000 mensen (ongeveer 2.000-3.000 m2).
  • Een plenaire zaal voor minimaal 1.500 mensen.
  • Ruimte voor twintig deelsessies op de locatie, die gezamenlijk ruimte bieden aan 1.500 deelnemers.
 • Een goede bereikbaarheid. Bijvoorbeeld in de buurt van een NS-station en voldoende parkeergelegenheid.
 • Actieve bestuurlijke betrokkenheid van burgemeester en wethouders.
 • Een voorstel voor financiële bijdrage (richtlijn 75.000 euro). Je organiseert en financiert zo’n 10 stadsexcursies op de Dag van de Stad en daarnaast 10 avondexcursies tijdens de Nacht van de Stad.

Dit jaar vragen we ook steden te reageren voor wie de organisatie van de Dag van de Stad in 2024 te vroeg komt, om nu al hun interesse kenbaar te maken voor de organisatie van de Dag van de Stad in 2025. De ervaring leert dat we vaak meerdere goede bidbooks ontvangen waardoor er ook al kansrijke gaststeden voor volgende Dag van de Stad ontstaan. We zijn graag transparant en bieden daarom steden die zich voor de editie van 2025 willen kandideren de kans met ons hierover in gesprek te gaan.

Meer details zijn te lezen in deze bidbook-procedure (.pdf). Heb je nog vragen, laat het ons weten via [email protected].

Bidbook: hoe beoordelen we?

Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen nauwkeurig. De jury bestaat uit bestuurders vanuit steden en het Rijk. Zij nemen contact op met alle inzenders en kandidaat-gaststeden om onderdelen van het bidbook te bespreken. Het organisatieteam Dag van de Stad brengt een locatiebezoek aan deze kandidaat-gaststeden. Vóór het zomerreces (7 juli) worden de beste inzendingen uitgenodigd op het ministerie van BZK voor een pitch van hun bidbook. De gaststad wordt op de 9 oktober tijdens de Dag van de Stad in Arnhem bekendgemaakt.

Dag van de Stad: wat brengt het op?

We vragen nogal wat van onze gaststeden, we leggen de lat graag hoog. Maar wie zich ‘gaststad Dag van de Stad 2024’ mag noemen, krijgt daar ook veel voor terug:

 • 1.500 – 2.000 stedelijke professionals die (nader) kennismaken met de stedelijke opgaven en oplossingen die spelen in jouw stad.
 • Een sterk inhoudelijk congres met tientallen sprekers en workshopleiders, onder wie elk jaar internationaal vermaarde experts.
 • Tien exclusieve sessies met ruim 100 bestuurders uit hel Nederland.
 • De gelegenheid om in stadssafari’s en excursies innovatieve projecten uit je gemeente te laten zien.
 • Kansen voor ondernemers zoals catering door de lokale horeca, overnachtingen van deelnemers aan de Nacht van de Stad voorafgaand aan de Dag van de Stad.
 • Media-aandacht voor de stad en voor specifieke opgaven en oplossingen in jouw stad.
 • Deelname aan een professionele congresorganisatie, gesteund door landelijke koepels en met een groot netwerk.
 • Samen met de organisatie kiest de gaststad het thema van het congres, een thema dat aansluit op de specifieke opgaven die in en rond uw gemeente spelen.

Terugblik voorgaande jaren

De Dag van de Stad was eerder te gast in Utrecht, Amersfoort, Den Haag, Nijmegen (hybride), Heerlen en Tilburg. Kijk op www.dedagvandestad.nl voor een impressie van de Dag van de Stad en actuele informatie over de editie van dit jaar in Arnhem.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *