Oss onderzoekt kansen voor inzet op langer thuis wonen

Gemeente Oss wil inwoners helpen hun woning aan te passen, zodat ze er langer kunnen blijven wonen en het duurzamer wordt. Bijvoorbeeld als dat voor de gezondheid nodig is of om te besparen op energiekosten. In de wijk Ruwaard in Oss loopt dit najaar daarom een bijzondere pilot. De centrale vraag daarin is hoe we mensen meer bewust kunnen maken en beter inzicht kunnen geven in de (on)mogelijkheden om langer in hun eigen huis te blijven wonen.

Daarvoor werkt gemeente Oss met de digitale 3D weergave van de woning in WoonConnect. Particuliere woningeigenaren van 232 woningen van 5 verschillende woningtypen zijn voor deelname uitgenodigd. Gé Wagemakers, wethouder Wonen: “Als gemeente proberen we onze inwoners te helpen bij het maken van keuzes en voorzien we ze van betrouwbare informatie. We spelen daarmee in op de trend dat mensen langer thuis blijven wonen. Het wordt steeds minder vaak nodig om voor zorg je huis te verlaten.”

City Deal

De pilot vindt plaats in het kader van de City Deal ‘Naar een Digitale Woonomgeving’, waar Gemeente Oss zich in december 2016 bij aansloot. Gemeente Oss gelooft namelijk in de meerwaarde van online hulpprogramma’s om mensen te helpen zelf keuzes te maken. Bovendien kan het helpen om de dienstverlening vanuit het Wmo Loket te versnellen en verbeteren. Belangrijker nog, is dat mogelijke knelpunten in de woning die het langer zelfstandig wonen in de weg staan eerder verholpen kunnen worden. Woningeigenaren kunnen preventief aan de slag met woningaanpassingen.

Naast de toepassingen op het vlak van zorg is het voor de gebruikers van WoonConnect in Oss ook mogelijk om energiebesparingsmaatregelen te verkennen. In Oss wordt deze aanpak vergeleken met de traditionele aanpak waarbij adviezen gegeven worden door adviseurs aan huis, via Brabant Woont Slim.

WoonConnect

“Het is erg belangrijk dat we op nationaal niveau, met verschillende partners nadenken over manieren waarop we maatregelen kunnen stimuleren”, steltLorenzo Goudsmits, projectleider van de City Deal in Oss. “De preventieve inzet van een online tool zoals WoonConnect kan voor meerdere partijen in de zorg, waaronder verzekeraars, voordelen opleveren.”

Met deze pilot bekijkt Gemeente Oss hoe gebruikers het programma ervaren en wat beter kan. Oss verwacht begin 2018 de eerste resultaten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Lorenzo Goudsmits: [email protected].

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *