‘Schroom niet de toekomst te verbeelden, anders blijf je zo hangen in het geprut van nu’

De ochtend van 4 februari was een belangrijke voor de 10 finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst. In het Huis Utrecht was het voor hen namelijk tijd om zich te presenteren voor de jury onder leiding van Daan Roosegaarde. Naast hem zaten Willemijn Verloop van Social Enterprise en Matthijs Bierman van de Triodos Bank. Het was het uitgelezen moment voor hen om de presentaties aan te horen, de ontwikkelingen tot nu toe te evalueren en feedback te geven op de projecten.

Mooi om te zien was hoe persoonlijk, kritisch en opbouwend de jury te werk ging deze ochtend. Elk vanuit hun eigen expertise gaven de juryleden aan wat er wat hun betreft goed gaat en beter kan.

Verdienmodel

Zo benadrukte Matthijs Bierman dat er, om te kunnen blijven bestaan, wel altijd ergens een verdienmodel in moet zitten. Hierop aansluitend was het voor Willemijn Verloop belangrijk dat ook het sociale karakter de nodige waarde kan toevoegen aan een project. Daan Roosegaarde lette vooral op de tentoongespreide visie en de kracht van het verhaal. “Schroom niet de toekomst te verbeelden, anders blijf je zo hangen in het geprut van nu”,  zo stelt de juryvoorzitter.

Mobiele dijk

Presentatie-technisch kwamen er ook een aantal bruikbare tips langs, zoals: laat altijd maar één foto tegelijk zien. Zet nooit meer dan tien woorden op een sheet en vertel niet hetzelfde wat je tekstueel op beeld laat zien. Ben je in het nieuws geweest, als is het maar drie seconden, laat het zien! Neem attributen mee. “Die mobiele dijk, neem hem mee! Rol hem uit, laat zien dat hij mobiel is. Boem. Dat is lekker!”, duidelijke woorden van Daan Roosegaarde.

Bedrijf of beweging?

Een aantal overkoepelende strategische vraagstukken die op de ochtend terugkwamen zijn: Hoe kun je zachte waarden hard maken? En hoe organiseer je je als sociaal project? Zet je jezelf neer als bedrijf of als beweging? Belangrijke vragen die de komende maanden in de Challenge Stad van de Toekomst verder dienen te worden uitgewerkt.

Samen bouwen we de stad van de toekomst. Maar heeft de jury die deze ochtend voorbij zien komen? “We hebben in ieder geval hele belangrijke bouwstenen gezien voor de stad van de toekomst”, zo was de conclusie van de juryvoorzitter.

P2045145-980x735

Foto’s: Kim Hagenaar.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *