Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) opent eerste circulaire papierfabriek ter wereld in Clean Tech Regio
Op 2 juli heeft de staatssecretaris de aftrap verricht van ‘Duurzaam Water Eerbeek’, waarmee de Eerbeekse papierindustrie met behulp van een zelf ontwikkelde technologie afvalwater zuivert zodat het kan worden hergebruikt. Daarnaast sloten regio’s in Friesland, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Holland zich aan bij een regiodeal waarin is afgesproken dat de regio’s hun bedrijven duurzamer maken door circulair in te kopen.
‘Duurzaam Water Eerbeek’ is tevens onderdeel van de City Deal CleanTech Regio, waarin de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Epe, Brummen, Voorst en Lochem verbindingen leggen tussen de maatschappelijke opgaven om schoon, veilig, energieneutraal en duurzaam/circulair te produceren en consumeren. In totaal 25 organisatie hebben zich nu gecommitteerd om de grootste circulaire regio van Nederland te werken. Naast de genoemde regio’s zijn ook VNO-NCW Midden en de regionale VNO-NCW verenigingen , natuur- en milieufederaties en diverse branches en kennisinstellingen betrokken bij de regiodeal, waarin is afgesproken om landbouw-, papier-, kunststof-, bouw- en maakbedrijven concurrerender en duurzamer te maken door circulair in te kopen en kringlopen te sluiten.
De aftrap van Duurzaam Water Eerbeek bood een passende setting om de regiodeal aan de staatssecretaris te overhandigen. De bedrijven DS Smith Paper De Hoop, Mayr-Melnhof en Neenah Coldenhove die de Eerbeekse papierindustrie vormen, hebben met de door hen ontwikkelde zuiveringstechnologie een wereldprimeur. Niet alleen wordt het afvalwater tot herbruikbaar schoon proceswater gezuiverd, het vrijkomende biogas wordt bovendien teruggeleid en als brandstof voor de eigen energievoorziening gebruikt. Zo kan 1,7 miljoen m3 afvalwater worden hergebruikt en worden 3,6 miljoen m3 aardgas-equivalenten bespaard. Dat komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 2500 huishoudens.
In het project Duurzaam Water Eerbeek is ook Netwerkbedrijf Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) sinds het begin een cruciale partner in de ontwikkeling en financiering. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en onderhoud van de transportleidingen. Met de regiodeal willen de betrokken partijen voortborduren op het succes van dit project. Eén van de doelstellingen is om de regio’s in de deal de eerste in Europa te maken waarin organisaties zo veel mogelijk financiële en niet-financiële prestaties volgende de wereldwijde standaard verbinden die is opgesteld door de International Integrated Reporting Council.
Lees meer op Cleantechregio.nl
Laat een reactie achter