Stadsvernieuwers nemen het tegen elkaar op
Het Nederlandse stedennetwerk tot de top van de wereld laten behoren, dat is het doel van de Challenge Stad. Iedereen met slimme innovaties die daaraan bijdragen kon zich opgeven voor de wedstrijd. Op 29 juni namen de vijftig beste initiatieven het tegen elkaar op in Pakhuis de Zwijger.
Ondanks de warmte gonsde het van de energie en spanning in de zaal. Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en projectteamlid van de Innovatie-estafette, heet de initiatiefnemers welkom. Hij wijst ze op de prijs die in het verschiet ligt: de beste initiatieven mogen deelnemen aan de felbegeerde Urban Accelerator. Dat is een traject om de projecten een versnelling te geven op weg naar realisatie.
Van wethouders tot studenten
Maar voor niets gaat de zon op. De vijftig initiatiefnemers, van studenten tot wethouders, pitchen hun project. Wat ga je doen? Hoe draag je bij aan een leefbare stad? En waarom heb je de Urban Accelerator nodig om je project te verwezenlijken?
De een begint nog wat onwennig, de ander houdt direct een vurig betoog. Over duurzame parkeeroplossingen en werkgelegenheid voor kwetsbare groepen bijvoorbeeld. Alle deelnemers hebben duurzaamheid en integraliteit hoog in het vaandel.
Rapporteurs maken aantekeningen en stellen kritische vragen, hun aantekeningen worden gebundeld aangeleverd bij de jury van de Challenge.
Innovatie is de sleutel
De jury maakt nog deze week bekend welke initiatiefnemers deelnemen aan de Urban Accelerator. De jury bestaat uit niemand minder dan Daan Roosegaarde (vernieuwer van het eerste uur), Willemijn Verloop (War Child, Social Enterprise NL) en Matthijs Bierman (Triodos Bank). De initiatiefnemers starten in oktober met een zogenaamde ‘bootcamp’ om elkaar als groep te vinden en te helpen. Deelnemers worden in contact gebracht met mogelijke partners en investeerders. En een coach denkt mee met de initiatiefnemers.
Joris van den Heuvel, projectleider Challenge Stad, kijkt met trots terug op de energieke dag. ‘Samen laten we Nederlandse steden tot de top van de wereld behoren. In concurrentiekracht én in leefbaarheid. Vanuit zowel Agenda Stad als de Innovatie-estafette zien we innovatie als de sleutel. De Challenge draagt hieraan bij door nieuwe samenwerkingen te realiseren, een podium te bieden en projecten verder te helpen. We staan aan de start van een heel mooi traject.´
Niet naar de Urban Accelerator?
En de afvallers? Die blijven betrokken in het netwerk van stedelijke vernieuwers. Zij kunnen deelnemen aan een serie bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger en krijgen een financieringsscan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer weten?
Op www.challengestad.nl leest u verder over de Challenge. Doet u niet mee aan de Challenge maar werkt u wel aan een kansrijk innovatief project voor de stad van de toekomst? U kunt via het deelnameformulier uw project aanmelden en wellicht staat u op 14 april 2016 ook op de Innovatie-estafette in Amsterdam.
Bekijk ook de video van de pitchdag op 29 juni.
Laat een reactie achter