Steden roepen op tot Europese solidariteit rond Corona-crisis

Microscopisch beeld van een virus-infectie

Burgemeesters van grote Europese steden roepen in een gezamenlijke verklaring op tot een nauwe samenwerking tussen overheidslagen en een grensoverstijgende solidariteit. “De Covid-19 pandemie heeft ons leven op z’n kop gezet en onze samenleving ontwricht als nooit tevoren. We maken ons grote zorgen over zowel de korte- als langetermijneffecten van de pandemie en de Europa-brede ‘lockdown'”, schrijven de burgemeesters in de verklaring van stedennetwerk EUROCITIES.

De burgemeesters signaleren dat zij de impact van het virus terugzien in de arbeidsmarkt en een scherpe stijging in lokale werkloosheid. De aanhoudende druk op de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening beïnvloedt bovendien vitale stedelijke zorg voor kwetsbare groepen zoals ouderen, slachtoffers van huiselijk geweld, daklozen of mensen met geestelijke gezondheidsklachten. EUROCITIES, dat meer dan 140 grote Europese steden vertegenwoordigt, roept de Europese Unie daarom op nauw met steden samen te werken en de toegang tot financiële steun te vereenvoudigen. Daarnaast dringen de burgemeesters in hun verklaring aan op een steviger gezondheidsbeleid en crisiscoördinatie op EU-niveau. Steden werken binnen Europa al volop samen om snel van elkaars reactie op de crisis te leren.

Tot slot benadrukken de stadsbestuurders de noodzaak om vooruit te denken en over de huidige crisis heen te kijken. “We moeten een helder standpunt hebben over het duurzaam herstellen van onze gemeenschappen en steden”. Daarbij moet Europa’s ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, evenals de Europese Green Deals, op koers blijven.

Lees de uitgebreide (Engelstalige) verklaring op de website van EUROCITIES.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *