Tien Duurzame Geboden winnen internationale prijsvraag Post-Fossil City

Het project De Ark van het Nieuwste Verbond: Tien Duurzame Geboden van het duo BreukersGodrie is op donderdag 22 juni in het Stadskantoor in Utrecht uitgeroepen tot winnaar van de Post-Fossil City Contest.

In januari deed de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht een oproep aan kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en andere creatief talent om de stad te verbeelden in het tijdperk zonder fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. Een jury, met daarin onder meer architect Winy Maas en ontwerper Jurgen Bey, selecteerde de tien beste ideeën, die tot en met 31 juli te zien zijn in het Stadskantoor van Utrecht. Tijdens de opening op 22 juni werd De Ark van het Nieuwste Verbond: Tien Duurzame Geboden van Walter Breukers en Jaap Godrie verkozen tot winnaar.

Reizende inspiratiebron

De transitie naar een duurzame stad vraagt om een radicale verandering in cultuur, vinden Breukers en Godrie. Om het leven in de post-fossiele stad van de toekomst tastbaar te maken voor het grote publiek bedachten zij een inspiratiebron — een Ark — die in de komende veertig jaar van stad naar stad wordt doorgegeven. Het duo bedacht tien nieuwe duurzame geboden die aanzetten tot discussie. Ze hopen hiermee in elke stad ideeën voor de toekomst op te halen. Als een stad het interpretatieproces heeft afgerond, zoekt zij een opvolger die de Ark wil ontvangen. Zo ontstaat een kettingreactie van steden die elkaar aanzetten tot duurzaam denken.

Inspirerende verbeelding

De jury had naar eigen zeggen weinig moeite met het kiezen van de winnaar. Voorzitter Maarten Hajer: “De Post-Fossil City Contest vroeg om inspirerende verbeeldingen van de stad in het post-fossiele tijdperk. Daar is dit project het meest in geslaagd. Het intrigeert. Omdat je perspectief vanuit elke hoek verandert blijf je ernaar kijken. Het heeft potentie om van stad naar stad te reizen en daarmee écht een grotere beweging te worden.

Maarten Hajer van Urban Futures Studio feliciteert de winnaars.

De Ark van het Nieuwste Verbond met eigen ogen aanschouwen?
De Post-Fossil City-tentoonstelling is te bezoeken tot en met 31 juli in het Utrechtse Stadskantoor.
Meer informatie: http://postfossil.city

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *