URBACT stimuleert stedelijke ontwikkeling met nieuwe call voor Action Planning Networks

Het Europese stedelijke samenwerkingsprogramma URBACT heeft op maandag 7 januari een nieuwe call geopend voor steden die die willen deelnemen aan Action Planning Networks. Deze netwerken ondersteunen gemeenten bij het ontwikkelen van integrale strategieën of actieplannen om specifieke beleidsuitdagingen aan te gaan.

De thematiek van URBACT is zeer breed en daarom toegankelijk voor elke gemeente die het beleid rondom de thema’s geïntegreerde stedelijke ontwikkeling, economie, duurzaamheid & milieu, governance en inclusiviteit wil verbeteren. De call is daarom nadrukkelijk niet alleen gericht op grote steden, maar ook kleinere steden en gemeenten die met behulp van een internationaal netwerk en Europese financiering concrete acties willen ontwikkelen voor een lokaal probleem of beleidsuitdaging.

De deadline voor de aanmelding is 17 april 2019. Diverse Nederlandse steden profiteerden al eerder van het URBACT Netwerk, zoals Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Heerlen, Hoogeveen, Groningen en Schiedam.

Informatiebijeenkomst URBACT Call op 17 januari in Utrecht

URBACT organiseert diverse thematische webinars waarin op vragen over het programma wordt ingegaan. Daarnaast vinden in samenwerking met Nationale URBACT Punten informatiebijeenkomsten plaats. Geïnteresseerde steden zijn in Nederland van harte welkom bij het URBACT info-lunchconcert op donderdag 17 januari, van 12:30 – 15:00 bij Seats2Meat in Utrecht. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Nationale URBACT Punt Nederland in samenwerking met de VNG. Lees voor meer informatie en aanmelding het agenda-item op Agendastad.nl.

Over URBACT

De missie van het Europese territoriale samenwerkingsprogramma URBACT is al 15 jaar om internationale samenwerking tussen steden te ondersteunen en hen te helpen geïntegreeerde oplossingen voor veelvoorkomende stedelijke uitdagingen te ontwikkelen. Dit gebeurt door te netwerken, van elkaars ervaringen te leren, lessen te trekken en goede werkwijzen te identificeren.

Wanneer een aanvraag wordt toegewezen, levert deelname aan URBACT o.a. het volgende op:

  • Financiële ondersteuning en directe resultaten voor het stedelijke beleidsvraagstuk wat speelt binnen uw gemeente.
  • Deelname aan een URBACT netwerk vergroot de kans op toewijzing van andere Europese fondsen.
  • Dankzij betrokkenheid bij URBACT verwerft u toegang tot een Europees netwerk van collega’s die gemeenschappelijke stedelijke problematiek oplossen.
  • Deelname aan een URBACT netwerk laat zien dat uw stad een probleem de erkenning geeft die het misschien nog niet voldoende krijgt. Hiermee toont de stad aan dat het serieus wordt opgepakt. Dit leidt doorgaans tot verhoogde betrokkenheid van de lokale stakeholders en bevolking.

Lees voor een nadere beknopte kennismaking met URBACT de introductie URBACT in het kort.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *