Verbondenheid is de essentie van samenleven in een stad

“De stad van de toekomst is een stad die verbonden is. Geen buren of buurten die als eilandjes los van elkaar leven. Ik geloof dat we continu op zoek moeten naar slimme oplossingen en modellen die het potentieel van onze verbindingen beter benutten”, zegt Willemijn Verloop, jurylid van de Challenge Stad van de Toekomst.

“In de stad van de toekomst staat het ‘delen’ centraal. Een stad die deelt kan echt veel meer! Je verantwoordelijk voelen voor de ander. Het persoonlijk contact dat daarbij hoort maakt de stad levendig.”

Willemijn Verloop richtte op 24-jarige leeftijd War Child op, waar ze 15 jaar aan het roer stond. In 2011 startte ze samen met Mark Hillen Social Enterprise NL, de organisatie die zich inzet voor explosieve groei van sociaal ondernemerschap in Nederland. Sinds 2014 is Willemijn ook oprichter/partner van een van de eerste Nederlandse impactinvesteringsfondsen Social Impact Ventures NL. Ze  schreef onlangs het boek “Verbeter de wereld, begin een bedrijf”.

Hoe ziet de stad van de toekomst er uit?

“In mijn stad van de toekomst is er ruimte voor creativiteit, voor groen, voor experiment. En er is vertrouwen in de mensen die de stad willen maken. Juist om te voorkomen dat de stad een eenheidsworst wordt is daarnaast diversiteit heel belangrijk.

Technologie is voor mij geen doel maar een middel om te verbinden. Er zijn enorm veel social start-ups en whizzkids die hele waardevolle verbindingen leggen, ik geloof dat juist die technologie mensen bij elkaar kan brengen en maatschappelijke uitdagingen terug kan brengen naar een menselijke maat. Een online platform als de Mantelaar die hulpbehoevende ouderen koppelt aan geneeskundestudenten voor zorg en gezelschap is hier een mooi voorbeeld van. Het brengt mensen vanuit verschillende generaties bij elkaar. Maar denk ook aan Peerby, OOPOEH, Zorgvoorelkaar, allemaal tools die mensen bij elkaar brengen”.

Wat hoop je terug te vinden in de inzendingen?

“Ik hoop op de meest ‘lefgozerige creatieve’ ideeën die werkelijke impact maken. Daarnaast gaat het vooral om het op schaal brengen van die impact. Er zijn ontzettend veel leuke kleine ideeën, maar om goed te zijn moet een project voor mij schaalbaar zijn.

De stad is een samenhang van alles. Het is dan ook zaak dat de projecten bij de Challenge Stad van de Toekomst een holistische aanpak hebben. De projecten moeten een vliegwiel zijn voor verandering. Wellicht kunnen ze zelfs tot systeemveranderingen leiden.

Als laatste zoek ik naar concepten die mensen ‘gelukkig’ maken. Want gelukkige mensen maken de stad.”

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *