VN-rapport: ‘Nieuwe agenda is nodig voor duurzame ontwikkeling steden’

Een nieuwe stedelijke agenda is nodig om de transformerende kracht van steden te ontsluiten. Dat is wat het nieuwe World Cities Report 2016, Urbanization and Development: Emerging Futures voor duurzame stedelijke ontwikkeling van de VN adviseert. In 2030 woont namelijk twee derde van de wereldbevolking in steden. In ontwikkelingslanden zal de stedelijke bevolking dan verdubbeld zijn en de omvang van de steden verdrievoudigd.

WCR-Cover-225x300Momenteel woont een op de vijf mensen ter wereld in de 600 grootste steden volgens het rapport. Deze steden zorgen voor 60 procent van het wereldwijde BBP. Waren er in 1995 nog 22 grote steden en 14 megasteden wereldwijd, nu zijn beide categorieën verdubbeld. 79 procent van de megasteden zijn te vinden in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De snelst groeiende steden zijn echter de middelgrote en kleine steden met minder dan 1 miljoen inwoners. Daar woont bijna 60 procent van de wereldbevolking.

Klimaatverandering

Wanneer de steden niet goed worden gepland en beheerd, zo waarschuwen de onderzoekers, kan de uitbreiding leiden tot grotere ongelijkheid, de groei van sloppenwijken en kan ze verwoestende impacts hebben op klimaatverandering. De impacts op het gebruik van land en energie, op consumptie en op de uitstoot van broeikasgassen zijn enorm. Tussen de vijftiger jaren van de vorige eeuw groeide de mate van verstedelijking bijvoorbeeld van 29 procent naar 49 procent. De wereldwijde uitstoot van CO2 groeide tegelijkertijd met 500 procent. Steden zijn goed voor 60 tot 80 procent van de energieconsumptie en genereren zo’n 70 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Agenda Stad

Een nieuwe Agenda Stad is dan ook nodig om effectief de uitdagingen aan te pakken van de groei aan steden en om de voordelen van verstedelijking te pakken, aldus dr. Joan Clos, uitvoerend directeur van het VN Habitat-programma, dat is gebaseerd in Nairobi. “In de twintig jaar na de Habitat II-conferentie hebben we gezien hoe de wereldbevolking zich steeds meer verzamelt in steden. Dit is in veel gevallen samengegaan met sociaaleconomische groei. Maar het stedelijke landschap verandert en daarmee ook de vraag naar een samenhangende en realistische benadering van verstedelijking.”

Lees meer op de site van het VN-Habitat programma. Het rapport is hier te downloaden.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *