VNO-NCW: ‘Compenseer de btw-pijn door gerichte maatregelen in de regio’

Het nieuwe regeerakkoord zorgt dat burgers en ondernemers er stevig op vooruit gaan door lastenverlichting. Tegelijkertijd gaan sommige ondernemers naar verwachting wel pijnlijke effecten ondervinden van de btw-verhoging naar 9%. Dit effect zal vooral worden gevoeld in middelgrote steden -met leeglopende stadscentra- en de krimp- en grensregio’s. Deze week bleek nog dat afgelopen jaar in 45% van de gemeenten de leegstand van winkelcentra weer verder is toegenomen.

Compensatie

Verhoging van de btw is in deze gebieden met dalende koopkracht en scherpe concurrentie een extra dreun en maakt stadscentra nog minder attractief. Daarom pleit VNO-NCW voor een aantrekkelijk compensatiepakket dat de nadelige consequenties kan wegnemen en leidt tot gerichte publiek-private maatregelen die ondernemers in de regio weer vooruit helpen en regio’s en stadscentra weer laten bruisen.

200 miljoen

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “In het regeerakkoord is een post opgenomen van 900 miljoen euro voor de aanpak van regionale knelpunten. Door zo’n 200 miljoen euro in te zetten voor regiodeals kunnen gemeenten en ondernemers van getroffen sectoren (winkels, horeca, cultuur, recreatie etc) worden ondersteund om hun stadscentrum of gebied weer onderscheidend en aantrekkelijker te maken. Door binnen- en buitenlandse toeristen aan te trekken ontlasten we bovendien overvolle steden, en creëren we extra omzet in die gebieden.”

Beste plannen

Als het geld slim en gericht wordt ingezet voor de beste plannen kan het volgens VNO-NCW publiek-privaat veel energie losmaken in regio’s en grotere investeringen uitlokken. Ook geeft het plan het kabinet de mogelijkheid om invulling te geven aan de in het regeerakkoord genoemde ‘deals’ met decentrale overheden om regionale kansen te benutten.

Aanvullende fiscale maatregelen

Enkele gerichte aanvullende fiscale maatregelen kunnen de pijn van de btw-verhoging in specifieke sectoren verder verzachten volgens VNO-NCW. Zo kan de timing van de lastenverlichting naar voren worden gehaald in de tijd.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *