Westfriese gemeenten lanceren crowdfundingplatform

Als je meer aan de samenleving wilt overlaten, moet je burgers ook helpen om hun plannen waar te maken. Zeven gemeenten in West-Friesland doen dat door de oprichting van een platform voor crowdfunding. Inwoners en organisaties kunnen daar geld inzamelen voor hun maatschappelijke projecten. De gemeenten en sponsors betalen mee waar nodig.

Onderzoek in 22 gemeenten

De 1%Club, de crowdfundingorganisatie die het platform ontwikkelde, ziet dat gemeenten nieuwe manieren zoeken om samen met inwoners, verenigingen en bedrijven lokale initiatieven te realiseren, zegt Suzanne van Straaten van de 1%Club. Ze deed daarnaar onderzoek in ruim twintig gemeenten.

Het platform hetluktons.nl is een initiatief van Medemblik en buurgemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Hoorn, Opmeer en Koggenlanden. Het is opgezet in samenwerking met de vrijwilligerscentrale van de gezamenlijke gemeenten en een bedrijvennetwerk. Ook verzekeraar Univé en de Rabobank sloten aan. Het idee voor een zogenoemd “civic crowdfundingplatform” ontstond toen gemeente Medemblik ontdekte dat de goede ideeën van inwoners, verenigingen en stichtingen vaak onbenut blijven omdat er geen geld of hulp ter beschikking was.

Zicht op draagvlak

Op het platform kunnen ze nu hun plan presenteren en vragen om geld. Zo wist een zorgstichting met een plan voor de opvang voor tienermoeders in korte tijd ruim drieduizend euro op te halen. Soms wordt ook gevraagd om bijdragen in natura, zegt Van Straaten. ‘Voor particulieren, maar ook voor de gemeenten en bedrijven is op het platform goed inzichtelijk welke projecten er zijn, wat ze inhouden en welke veel draagvlak hebben. Partners zoals Rabobank en Univé geven graag aan lokale goede doelen. Nu kunnen ze heel concreet zeggen: wij zorgen voor die laatste tweeduizend euro om luiers voor de moeder-kindopvang te kopen.’

Wethouder van de gemeente Medemblik Joset Fit ziet veel mogelijkheden voor crowdfunding. ‘Ik ben er heel trots op dat we dit voor onze inwoners en organisaties gaan doen. Het kan ze echt verder helpen om hun projecten en ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. Ik ben benieuwd of er meer gemeenten zijn die dit doen.’

Participatiemaatschappij

Volgens van Straaten staat het online fondsenwerven door gemeenten voor maatschappelijke initiatieven nog in de kinderschoenen. ‘Maar het past uitstekend in de ontwikkeling naar de participatiemaatschappij. De rol van de gemeente als facilitator is hierin wel heel belangrijk. Dat gaat een stapje verder dan ideeën onder de aandacht brengen en aanjagen. Het vraagt om echte ondersteuning door de gemeente om een project te realiseren, bijvoorbeeld door subsidie. Je ziet steeds meer gemeenten hiermee experimenteren.

Dit artikel verscheen  eerder in Binnenlands Bestuur

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *