Omarm die spontane natuur

In de Trouw van 29 februari 2016 is een 2 pagina grote spread verschenen over Challenge Stad van de Toekomst finalist gewildgroei. Het stuk, hier te lezen via Blendle, geeft een mooi beeld van de ontwikkelingen van het project van Vincent Wittenberg en Bennie Meek.

CcX4Sh4WAAAbfwV-980x719

Ze vertellen over het doel van hun project:

“Voor de leefbaarheid in de stad is het nodig dat we leren samenwerken met de natuur in de stad. We moeten daarom op een andere manier naar onkruid kijken.”

Hoe ze dit precies tot stand willen brengen, via bordjes bij gewildgroei, met hun elektrische kar waarmee ze door de straten rijden om het gesprek aan te gaan met bewoners en hun zelfontwikkelde tegels voor een living pavement:

“De opening in de tegels verschilt en daardoor kun je er mee spelen. Verloren plekjes, rondom lantaarnpalen bijvoorbeeld, zijn goede plekken om ze neer te leggen. En buurtbewoners kunnen de tegels ook gebruiken om er een geveltuintje mee aan te leggen.”

Ook gaat het over de gemeentes die het gewildgroei verdelgen, de systematiek waar Vincent en Bennie zich met hun project tegen verzetten:

“Tegelijkertijd geven ze veel uit aan de aanschaf van, en het onderhoud van aangeplant groen. Terwijl gewildgroei gratis is, en altijd op de juiste plek groeit. Het doet het vaak beter dan het aangeplante groen. Bij mij in Eindhoven komen de mannen met hun bladblazers en bosmaaiers regelmatig langs, maar drie weken later staat het er weer”

Ook de nieuwste plannen om het woord gewildgroei in te burgeren in de Nederlandse taal komen aan bod, naast hun plannen voor een pop-up bloemenwinkel en hun N247-cocktail.

Daarnaast voelen ze aan dat veel Nederlandse gemeenten met hun handen in het haar zitten nu ze sinds 1 maart geen chemisch bestrijdingsmiddel mogen gebruiken tegen het ‘onkruid’.

” Veel gemeenten hebben geen idee wat ze nu met het onkruid aanmoeten. We krijgen de laatste tijd dan ook veel verzoeken om eens te komen praten.”

Bron: Challenge Stad

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *