Toespraak Rutte: “Verbind de sterke punten van steden met elkaar”

Nederland heeft weliswaar geen megastad, maar wel alle voordelen ervan. Dat stelde premier Mark Rutte in zijn toespraak op de Innovation Expo afgelopen 14 april. Door de steden te verbinden presenteren ze zich in het buitenland al als een en dezelfde stad. Samenwerken is cruciaal, benadrukte Rutte. “Niet alleen in je sector, maar vooral tussen sectoren en natuurlijk in de wisselwerking tussen ondernemers, onderzoekers en overheden.”

Korte lijntjes

De korte lijntjes die we hebben in Nederland geeft ons, volgens de premier, echt een voorsprong op veel andere landen. “Het helpt dat we gewend zijn om internationaal te opereren. Neem Eberhard van der Laan: als hij voor Amsterdam op handelsmissie gaat en kansen ziet voor samenwerking op het gebied van voedsel en landbouw, belt hij gewoon de rector van de Wageningen Universiteit om mee te gaan. Dan kun je zeggen: Wageningen is geen Amsterdam. Maar op wereldschaal is Amsterdam natuurlijk gewoon Wageningen-West. Er zijn genoeg Amsterdamse ondernemers die voor hun product Wageningse kennis nodig hebben.”

Agenda Stad

Het gaat de laatste tijd ook vaak over de stad als economische motor. Rutte: “Daar zit veel waars in. Daarom noem ik hier ook de Agenda Stad van Ronald Plasterk. Daarmee gaan we niet op de stoel van de gemeenten zitten. We verbinden vooral de sterke punten van onze steden met elkaar, zodat ze de kans krijgen om hun sterke punten uit te buiten en van elkaars kracht te profiteren. Daarover heeft de OESO overigens gezegd dat echt ons sterke punt is. Ik noemde al Eberhard van der Laan en Wageningen, maar ik zie het ook bij Jozias van Aartsen en Ahmed Aboutaleb: Den Haag en Rotterdam zoeken elkaar constant op en presenteren zich in het buitenland bijna als een en dezelfde stad. Niet elke rechtgeaarde Hagenees of Rotterdammer zal het willen horen, maar het werkt echt.”

Lees de gehele toespraak van premier Rutte op Rijksoverheid.nl.

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *