Vechtclub XL in Utrecht bracht leven op desolaat industriegebied

Rond de Dag van de Stad maakte de redactie van BZK een aantal portretten van stadsmakers. Aldert de Vries is adviseur Bestuurlijke Zaken in Gemeente Utrecht en trekker van de Agenda Gezond Stedelijk Leven. Hij vertelt over het initiatief Vechtclub XL in Utrecht.

“Ik neem je vijf jaar mee terug in de tijd. In 2012 vestigt Vechtclub XL – eerder in Overvecht, vandaar de naam – zich in een verlaten loods op een nogal desolaat industriegebied, de Merwedekanaalzone. Een groepje ondernemers weet de loods met behulp van crowdfunding in te richten tot een bedrijfsverzamelgebouw, een broedplaats voor startende, creatieve ondernemers. Er komen werkplaatsen, ontwerpstudio’s, maar bijvoorbeeld ook een ‘vershal’, stadslandbouw, een bierbrouwerij en een restaurant. Ze brengen weer leven in het gebied, bedrijvigheid van ondernemers en aanloop van bezoekers.

Een motor voor het gebied

Daarmee kregen ze een belangrijke functie voor de stad”, stelt De Vries. “Je hebt dit soort plekken nodig; die wil je natuurlijk behouden voor de toekomst. Maar laat dat nu net het gebied zijn waar we de komende jaren het meest gaan bouwen. Want Utrecht groeit als kool. Juist dit voormalig industriegebied biedt de mogelijkheid een woongebied te ontwikkelen dat past bij stedelijk leven in hoge dichtheden. Een gebied waar het prettig leven is, met de voorzieningen van de stad binnen handbereik. Wat gebeurt er dan met de Vechtclub: kunnen ze blijven? Als het aan hen ligt, blijven ze zeker: ze willen juist een motor zijn voor het gebied en zo een bijdrage leveren aan nieuwe vormen van verstedelijking.”

Aldert de Vries was vanaf het eerste uur betrokken bij Agenda Stad. Lees het interview met hem en anderen over hoe Agenda Stad ontstond.

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *