Proeftuinen Apeldoorn en Utrecht moeten waarden van groen en blauw in de stad onderstrepen
In de kerngroep-vergadering van de CD Waarden van Groen en Blauw in de Stad zijn eind juni uit zeven pitches twee wijk-experimenten uitgeroepen tot proeftuin van de City Deal. Het zijn wijken waarin geëxperimenteerd wordt met de waarden van groen en blauw, waarbij de TEEB-tool als basis wordt toegepast. Het gaat om experimenten in de wijk Zuiderpark in Apeldoorn en Maarschalkerweerd in Utrecht. Mogelijk wordt binnenkort nog een derde proeftuin aangewezen.
De selectie van de proeftuinen vond plaats nadat zeven steden begin juni tijdens een Community of Practice-bijeenkomst een pitch hielden voor hun project. De winnende projecten worden als proeftuin extra onder de aandacht gebracht en ondersteund door RVO en de klankbordgroep van City Deal-deelnemers.
Yolande van der Meulen, gemeentesecretaris van Apeldoorn, is bestuurlijk trekker van de City Deal: “Deze twee projecten zijn zorgvuldig gekozen omdat ze in hun leereffect aanvullend zijn en niet overlappend, zodat de uitkomsten een brede handreiking opleveren die voor iedere gemeente nuttig is. Utrecht test waar verschillende stedelijke strategieën kunnen gaan ‘schuren’ en hoe je met behulp van de TEEB-tool inzichtelijk kunt maken waar je elkaar kunt vinden en/of meerwaarde kunt creëren – ofwel waar je een beter onderbouwde afweging voor een bepaalde keuze kunt maken. En in Apeldoorn wordt onderzocht hoe de tool instrumenteel kan zijn om de energie en cohesie in een wijk te benutten en verbeteren, in het proces om een park te herinrichten.”
Binnenkort lees je op AgendaStad.nl meer over de twee proeftuinen van de CD Waarden van groen en blauw in de stad.
TEEB-tool
TEEB staat voor The Economics of Ecosystems and Biodiversity en is een wereldwijd initiatief om de waarde van de natuur zichtbaar te maken bij besluitvorming. In opdracht van het ministerie van EZK werd in 2013 door verschillende marktpartijen de TEEB-tool gelanceerd, als vrij toegankelijke online tool waarmee eenvoudige de baten van groen-blauwe maatregelen in de stad zichtbaar worden gemaakt. In 2016 werd de tool ondergebracht bij de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) en werd in samenwerking met de CD Waarden van groen en blauw in de stad besloten de tool tot een locatiespecifiek instrument door te ontwikkelen.
Laat een reactie achter