Deelnemers voorprogramma Dag van de Stad verkennen samen wenselijke toekomst op stedelijke thema’s

Op 30 juni was vond in Club Smederij in de Spoorzone Tilburg voor de eerste keer het ‘voorprogramma’ van de Dag van de Stad plaats. De deelnemers aan dit evenement gingen met elkaar in gesprek over vier maatschappelijke vraagstukken uit de stad Tilburg. Vragen uit het sociale – en het fysieke domein kwamen op tafel. Zoals: ‘Hoe kunnen we moeilijk bereikbare bewoners in wijken betrekken bij de energietransitie?’ of ‘Hoe richten we een nieuwe wijk, duurzaam, sociaal en groen in? Na een inspirerende lezing over ‘Ontwerpkracht in de praktijk’ door Matthijs van Dijk, hoogleraar Strategic Design en Mobility Design, gingen de deelnemers aan de slag. De middag werd in goede banen geleid door Charlotte Moolenaar van Agenda Stad. 

Ontwerpateliers zijn een vast programmaonderdeel van de Dag van de Stad, hét jaarlijkse evenement over vraagstukken en vernieuwing in steden en gemeenten. Het gratis toegankelijke evenement voor beleidsmakers, bestuurders en andere stedelijke professionals trekt jaarlijks rond de 2000 bezoekers. De zesde editie vindt dit jaar plaats in de Spoorzone in Tilburg op 29 september. Bekijk het gevarieerde programma met naast Ontwerpateliers over o.a. Gelijkwaardig onderwijs en Inclusieve Stadsontwikkeling, topsprekers als Marjolein Moorman, Özcan Akyol en Louise Vet. Meld je snel aan

Reframing

De ontwerpateliers werden met behulp van de zogenoemde ‘reframing methode’ begeleid door experts van de Reframing Studio. De kern van deze methode is dat je op basis van een aantal gedeelde waarden (zoals gelijkheid, verbondenheid, welzijn, verantwoordelijkheid) eerst een waarschijnlijke toekomst verkent en vervolgens naar een wenselijke toekomst kijkt. Door bewust andere perspectieven te betrekken, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Hiermee vorm je een nieuwe basis om het proces naar die wenselijke toekomst samen te ontwerpen.

Loket Ontwerpkracht

Benieuwd naar wat Agenda Stad nog meer doet en voor jou kan betekenen in het stimuleren van ontwerpdenken? Lees de pagina van ons Loket Ontwerpkracht.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *