City Deal is nieuwe stap naar kwantificeren natuurlijk kapitaal
De ministeries Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu gaan met een zevental steden en andere partners aan de slag om de waarden van natuurlijk kapitaal in de stad steeds beter in geld uit te drukken. Dit is vastgelegd in de City Deal ‘Waarden van groen en blauw in de stad’.
Ondertekening vond plaats tijdens de Europese conferentie ‘Evidence-based policy making for sustainable cities’ in Utrecht op 31 mei jl.
De monetaire waarde van stedelijk groen
Gemeenten, private partijen en kennisinstituten gaan gebruikerservaringen en kennis delen om de TEEB-stadtool en de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) te verfijnen, te integreren en nog beter te laten aansluiten bij de uitvoeringspraktijk. TEEB staat voor The Economics of Ecosystems and Biodiversity. Met de TEEB-stadtool kan de monetaire waarde van stedelijk groen en water worden bepaald.
Grotere rol voor groen en water
Groen is een wezenlijke factor in het stedelijk vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven. Dit werd ook onderstreept in de recente studie ‘BlindSpot’. De City Deal moet er dan ook toe bijdragen dat groen en water een grotere rol spelen in gemeentelijke besluitvorming.
De City Deal is tot stand gekomen op initiatief van de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Onder de partners bevinden zich het RIVM, de Hogeschool van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de negende City Deal die in het kader van Agenda Stad is afgesloten.
In bovenstaand stukje lees ik over City Deals, “Evidence-based policy making for sustainable cities”, “The Economics of Ecosystems and Biodiversity”, BlindSpot en “walkshops” in het twittergedeelte.
Zijn deze projecten en activiteiten bedoeld voor alle burgers?
En zo ja, waarom wordt het niet in begrijpelijk Nederlands uitgelegd zodat ook een 12 jarige dit kan begrijpen?