Amersfoorters voeren klimaatonderzoek uit

Monitoring en evaluatie is onderdeel van de stedelijke aanpak van klimaatadaptatie. Hierbij valt er veel te leren van de ervaringen van bewoners. Dit was aanleiding voor de gemeente Amersfoort en waterschap Vallei en Veluwe om bewoners te betrekken bij het meten van klimaateffecten in de stad. In het project Meet je stad! doen nieuwsgierige Amersfoorters al drie jaar onderzoek naar onder meer temperatuur, persoonlijke klimaatbeleving en bloeitijden.

Het past mooi bij de doelen van de City Deal Klimaatadaptatie.

Meet je Stad!

Meet je stad! begon in 2015 als driejarig project. Begin 2017 telt de stad Amersfoort rond de veertig zelfgebouwde meetkastjes die elk kwartier locatie, temperatuur en luchtvochtigheid registeren. Via een open source netwerk worden deze metingen zichtbaar gemaakt op www.meetjestad.net, zodat de data onderling vergeleken en geanalyseerd worden. De meetgroep heeft daarmee een van de eerste stadsdekkende Internet of Things-netwerken met toepassing in Nederland gerealiseerd.

Bewust van ontwikkelingen in stad

Onlangs is de eindpublicatie van Meet je stad! verschenen. Hierin vertellen bewoners en initiatiefnemers over hun beweegredenen, bijdragen en ervaringen. Dimitri van Dam van het waterschap merkte dat veel bewoners hun eigen rol klein maakten, als daarnaar gevraagd werd. “Dat is bijzonder, omdat de bewoners die ik heb ontmoet heel actief zijn en bewust van de ontwikkelingen in hun stad. Daarmee vormden zij voor mij een ingang om verder te komen in de stad.”

Zo is Dimitri in allerlei initiatieven gerold. “Ik ben gevraagd mee te denken over vergroening van schoolpleinen en hoe regenwater daar een plek kan krijgen, en ik ben betrokken bij Operatie Steenbreek. Deze spin-off is voor mij minstens zo waardevol als de data die ik ontvang, en wat ik daarmee ga doen.”

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van de City Deal Klimaatadaptatie.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *