Bestuurders enthousiast over voedsel op de stedelijke agenda

Maar liefst 35 wethouders en directeuren uit bedrijfsleven, wetenschappers en Rijk kwamen afgelopen zondag bijeen op een bestuurlijke brunch in Rotterdam om te praten over de rol van de stad bij voedselbeleid en de City Deal in het bijzonder.

De bijeenkomst was georganiseerd vanuit de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda om bestuurlijk committent te creëren. “We wilden steden enthousiast te krijgen en draagvlak te creëren voor de City Deal”, vertelt organisator Amelia Oei, van de gemeente Rotterdam. En dat is gelukt. Volgens Oei is die City Deal met veel enthousiasme is besproken en aangescherpt. “We hebben een slag gemaakt.”

Koplopers

Gastheer was de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser. Oei: “We hebben verder een aantal koplopers uitgenodigd. Zo waren onder meer de gemeenten er die vooroplopen in het denken over voedselbeleid, zoals Ede, Helmond, Almere, Utrecht en Leeuwarden. We hebben vooral tijdens de brunch verkend wat de relatie is tussen stad en voedsel en hoe elke gemeente daar anders mee omgaat. Rotterdam heeft bijvoorbeeld vooral een economische insteek hierbij.”

V.l.n.r. Adriaan Visser (Wethouder Rotterdam), Elies Lemkes-Straver (directeur ZLTO), Willemien Vreugdenhil (wethouder Ede).

V.l.n.r. Adriaan Visser (Wethouder Rotterdam), Elies Lemkes-Straver (directeur ZLTO), Willemien Vreugdenhil (wethouder Ede).

Verbetering van gezondheid

Voor Rotterdam was het in ieder geval een kans om in combinatie met Wereldvoedseldag te laten zien dat ze een verbinding heeft met voedsel. Oei: “Sinds kort realiseren we hier in de stad hoe belangrijk het is. Dat bevestigde de wethouder ook op de bijeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van de gezondheid van bepaalde wijken. Daar kan voedsel een belangrijke rol bij spelen. Rotterdam wil er een collegebreed thema van maken.”

Aansluitend aan de lunch werd in de stad Wereldvoedseldag geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Ook tijdens het publieksprogramma daaromheen kreeg de rol van de Stad bij het voedselvraagstuk de nodige aandacht.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Recipes of Russian cuisine – best souvenir from Russia! http://cook-book.pro/
    The book has been translated and adapted for English speakers. The author is a professional chef and one of the most well-known culinary bloggers in Russia. She feels that the Russian cuisine is just as good as the rest of the world cuisines and wants to educate her readers about this passion of hers in a simple, easy-to-understand language.