Internationale aandacht voor City Deal Voedsel

Internationaal staat voedsel inmiddels stevig op de stedelijke agenda. Steeds meer steden pakken het onderwerp op om beleidsthema’s als volksgezondheid en duurzaamheid integraal aan te pakken. Op het Urban Food Forum in het Duitse Bonn afgelopen 5 en 6 mei kwamen steden, naast onderzoekers en internationale organisaties, bij elkaar. Ook Ede en Utrecht waren er, onder meer namens de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda.

Het Forum werd georganiseerd door ICLEI (Internationaal netwerk van lokale overheden voor duurzaamheid), de stichting RUAF en de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) als onderdeel van het Resilient Cities 2017 congres.

City Deal

Tijdens het Urban Food Forum presenteerden internationale steden hun ervaringen met stedelijk voedselbeleid, en werden samenwerkingsverbanden en coördinatie/ uitwisselingsmechanismen tussen steden gesmeed. Een daarvan was de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda.

Wethouder Meijer van Ede was daarvoor aanwezig in Bonn om te vertellen over de City Deal en de ervaringen van zijn gemeente met voedselbeleid. Meijer is Nederlands eerste wethouder voedsel en ook internationaal is een dergelijke bestuurlijke portefeuille vernieuwend. Als een van de eerste gemeente besefte Ede dat voedsel een fundamenteel onderwerp is als het gaat om volksgezondheid, duurzaamheid en regionale economische ontwikkeling. Daarom kreeg het een belangrijke plek op de agenda.

CityFood Netwerk

Tijdens het Urban Food Forum lanceerden ICLEI en RUAF ook het internationaal netwerk CityFood. Dit netwerk richt zich op het ontwikkelen van veerkrachtige voedselsystemen voor stad en omliggend platteland. Het netwerk biedt steden mogelijkheden om van elkaars ervaringen te leren, voor training en beleidsondersteuning en voor het delen van technische expertise en innovaties. Inmiddels hebben al 20 steden wereldwijd interesse getoond om daaraan mee te doen.

Speciaal voor de bijeenkomst heeft Agenda Stad een Engelstalig filmpje over de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda ontwikkeld:

Bekijk de presentatie hier van wethouder Meijer.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *