Criteria bekend van nieuwe Europese subsidieronde voor experimentele projecten in  in stedelijke innovatie

Naar verwachting gaat half december gaat voor het Urban Innovative Actions (UIA) initiatief een tweede indieningstermijn voor projectvoorstellen open. Steden in Europa met minimaal 50.000 inwoners kunnen meedoen aan dit programma van 370 miljoen euro voor innovatieve onderzoeksprojecten. De criteria zijn nu bekend.

Duurzame mobiliteit, circulaire economie en integratie

De EC selecteerde drie onderwerpen voor de projecten: duurzame stedelijke mobiliteit, de circulaire economie en de integratie van migranten en vluchtelingen. Rond half december  worden ook de terms of reference bekend, de criteria, waar je op moet scoren.

Deze criteria zijn vergelijkbaar met die uit de eerste indieningstermijn. Om in aanmerking te komen, dien je te scoren op : innovatief (40%), in partnerschap met bedrijfsleven/ maatschappelijke instellingen (15%), tastbaar resultaat (15%) en overdraagbaar op andere steden (10%). Innovatief betekent ‘baanbrekend’ in de zin dat de gekozen oplossing voor het eerst in Europa wordt getest.

Urban Innovative Actions

Het initiatief is een Europese subsidie.Een stad kan per projectvoorstel aanspraak maken op maximaal 5 miljoen euro cofinanciering vanuit het fonds . Die hoeft daarvoor in het project niet een Europese samenwerking te hebben lopen.

Nederlandse gemeenten die zich willen aanmelden voor de nieuwe call for proposals kunnen dat naar verwachting doen vanaf half december tot half april 2017via het programmabureau in Lille, te bereiken via de site. Daar is vanaf half december ook meer informatie te vinden over de terms of Reference, en een meer uitgebreide omschrijving. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor infosessies (zoals op 7 december in Porto, op 19 januari in Thessaloniki en op 26 januari in Boedapest) en webinars (in febuari).

 Call for proposals

De interesse is groot voor het UIA-programma. De eerste UIA-call for proposals, van in totaal 80 miljoen euro, trok 378 aanmeldingen van steden uit heel Europa op de onderwerpen energietransitie, stedelijke armoede, werkgelegenheid en vaardigheden in de lokale economie en de integratie van migranten en vluchtelingen. Ook een aantal Nederlandse steden heeft zich aangemeld. 18 projecten zijn goedgekeurd, waarvan 2 uit Nederland (in Utrecht en Rotterdam).

Meer informatie: http://www.uia-initiative.eu/.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *