Den Haag op zoek naar stedelijke innovaties voor Dag van de Stad

Robert van Asten. Foto: Martijn Beekman

Het begon drie jaar geleden in Utrecht als evenement waar stedelijke professionals leren van elkaars aanpak van hedendaagse stedelijke opgaven als verdichting, verduurzaming en sociale cohesie. Inmiddels is de Dag van de Stad een begrip geworden. Dit jaar verwelkomt Den Haag op 28 oktober in het World Forum 2000 ‘stadsmakers’. Gastheer Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie en organisator Frank Reniers van het ministerie van BZK over het belang van innovatie.

“Toen begin dit jaar de oproep verscheen voor gaststeden voor de Dag van de Stad 2019 hoefde ik niet lang na te denken”, vertelt Van Asten. “Na succesvolle edities in Utrecht en Amersfoort vond het college in Den Haag het een uitgelezen kans om gastheer te worden van dit mooie evenement. Enerzijds omdat een G4-stad als Den Haag koploper is in de vele transformatieopgaven waar Nederlandse steden voor staan, anderzijds omdat we als internationale kennisstad leergierig zijn en graag op de Dag van de Stad de oplossingen letterlijk naar ons toe laten komen.”

Erkenning

Ook bij Agenda Stad, het programma van het ministerie van BZK dat initiatiefnemer is van de Dag van de Stad en samen met partners als de G4 en G40, de VNG, het Netwerk Kennissteden en Platform31 verantwoordelijk is voor de organisatie, sprong men een gat in de lucht toen het bid van Den Haag binnenkwam. Programmamanager Frank Reniers: “Het is toch erkenning van het succes van de afgelopen edities. Niet alleen het feit dat Den Haag als derde stad van Nederland een heel enthousiast bid uitbracht, maar ook het feit dat er dit jaar maar liefst drie steden een gooi deden naar de Dag van de Stad. Ook Ede en Den Bosch kwamen met een mooi voorstel, maar uiteindelijk gaven de aanpak en instelling van Den Haag de doorslag.”

“Die aanpak is dat we bezoekers van de Dag van de Stad graag kennis laten maken met de praktijk”, vult Van Asten aan. “We organiseren op 28 oktober verschillende stadssafari’s waarin we bezoekers laten zien hoe wij in Den Haag invulling geven aan de grote opgaven van deze tijd. Zo brengen we een bezoek aan het Central Innovation District, de vierkante kilometer die begrensd wordt door de drie intercitystations in Den Haag, en waarbinnen meer dan 1000 bedrijven – nieuwe industrieën, dienstverleners en startups – het hart vormen van de regionale banenmotor die Den Haag is. En naar baanbrekende projecten als Proeftuin op Zee, een gebied van 10 bij 10 zeemijl op open zee, waar we metingen verrichten naar wind en stroming, maar ook onderzoek doen naar zeewierteelt en drijvende zonnepanelen.”

Wijsheid

“Den Haag heeft stadsmakers duidelijk veel te bieden”, beaamt Reniers. “Door de bijzondere ligging, ingeklemd tussen zee en andere gemeenten, gecombineerd met de trek naar de stad – een tendens die we ook internationaal zien – heeft Den Haag ook een grote verdichtingsopgave.” Van Asten: “En dat brengt natuurlijk veel vraagstukken met zich mee rond leefbaarheid, klimaatadaptatie en mobiliteit. Hoewel we graag aan andere stadsmakers laten zien hoe wij met ónze opgaven omgaan, hebben we natuurlijk ook niet de wijsheid in pacht. Daarom is onze instelling voor 28 oktober ook: laten we vooral van elkáár leren.”

Frank Reniers

Reniers: “En dat is voor ons als organisatoren ook waar de dag voor staat: ‘voor en door stedelijke professionals’. Omdat de belangrijkste les van ons programma Agenda Stad ook is: de grote vraagstukken van nu vragen om samenwerking tussen steden of tussen steden en regio’s. Geïnspireerd door ‘onze’ City Deals – het instrument waarin Nederlandse steden een thematische alliantie aangaan en zo versnelling creëren in hun gedeelde opgaven – zie je nu ook steeds meer andere vormen van gelijkwaardige samenwerking ontstaan, zoals Regiodeals en Woondeals.”

Oproep: dien je idee in!

Van Asten: “Juist het feit dat Den Haag zo’n gevarieerde stad is, met een internationale uitstraling, een stevige kenniseconomie, een groene uitstraling en een sterke reputatie als evenementenstad voor o.a. topsport- en muzikale evenementen, verbinden we ons graag met steden die één of meer van die kenmerken of opgaven met ons delen, om ook van hen te kunnen leren. De Dag van de Stad is daarvoor dé gelegenheid.”

“Maar dan moeten die steden die opgaven wel kenbaar maken”, vult Reniers aan. “Precies!”, zegt Van Asten. “Daarom roepen we steden – ambtenaren en bestuurders, maar ook de kennisinstellingen en actieve burgers op om hun innovatieve oplossingen – en ook de dilemma’s waar ze mee worstelen, uiterlijk 7 juni in te dienen als programmaonderdeel van de Dag van de Stad. En, niet te vergeten, ook het bedrijfsleven, want een gezond en bloeiend ondernemersklimaat is óók cruciaal voor een vitale stad.”

Op Dedagvandestad.nl kunnen good practices en dilemma’s, innovatieve producten en diensten, worden ingediend. Een jury beoordeelt de inzendingen en stelt samen met de indieners een sterk programma samen dat verschillende werkvormen kent, zoals lagerhuisdebatten, pecha kucha’s, dragons’ dens en walkshops.

Bekijk ook de video-oproep van Den Haag, waarin wethouder Van Asten stadsmakers uitnodigt ideeën in te sturen.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *