Dutch Agri Food Week & Wereldvoedseldag

Tijdens Dutch Agri Food Week (9-19 oktober 2017) staan in heel Nederland voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren en tuinders, leveranciers van grondstoffen en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig, gezond en duurzaam voedsel. Het doel van de week is innovatie te versterken, kennis te delen en vooral ook om te genieten van duurzame en gezonde voeding.

Dutch Agri Food Week (DAFW) wordt jaarlijks rondom Wereldvoedseldag (16 oktober) georganiseerd, deze dag is in 1979 in het leven geroepen door de FAO om wereldwijd stil te staan bij het belang van voedselzekerheid. Dat is nodig, want nog altijd gaat 1 op de 9 wereldbewoners elke avond met honger naar bed. Met de verwachting dat in de toekomst 80% van de bevolking in steden woont zullen de uitdagingen om al deze monden te voeden alleen maar toenemen.

Gelukkig kiezen steeds meer steden en gemeenten in Nederland en elders in de wereld voor een actieve koplopersrol in onze voedselvoorziening. Zo voeren diverse steden inmiddels een eigen voedselbeleid en werd onlangs de ‘City Deal: Voedsel op de stedelijke agenda’ ondertekend door ondermeer 12 samenwerkende steden. Samen staan we voor de vraag hoe we onze steden nu en in de toekomst op een eerlijke, gezonde en duurzame manier kunnen voeden.

Doet uw stad mee?

Op zaterdag 14 oktober organiseren het Ministerie van Economische Zaken, de gemeente Ede, de Provincie Gelderland, Rabobank Vallei & Rijn en Wageningen Universiteit & Research ‘World Food Day’ het grootste Wereldvoedseldag-evenement van Europa. Dit evenement zal dit jaar plaatsvinden in Ede, gelegen midden in de Food Valley regio en bovendien de eerste gemeente van Nederland met een wethouder voedsel.
Ede is die dag het ‘epicentrum’ van Wereldvoedseldag. Maar de ambitie strekt verder. Het doel is om van Wereldvoedseldag het moment te maken waarop heel Nederland stilstaat bij het belang van voedselzekerheid en de uitdagingen die daarmee samenhangen. Dat is de reden dat wij u aanschrijven en uit willen nodigen om zelf of in samenwerking met lokale partners een bijdrage te leveren aan deze dag. Het uitgangspunt is om het publiek een uniek kijkje in de keuken te geven van het voedselsysteem en inzicht te geven in de voedselketen en impact van de keuzes die wij als burger en consument maken. Bijvoorbeeld door excursies te organiseren naar voedselbedrijven waarvan de deuren normaalgesproken gesloten blijven. Maar het staat u natuurlijk ook vrij om een leuke talkshow, diner of andere activiteit te organiseren die aandacht vraagt voor voedselzekerheid.

Waarom meedoen met Wereldvoedseldag en aansluiten bij DAFW?

*   Wereldvoedseldag is het moment om te laten zien op welke manier u als stad of regio bezig bent om een bijdrage te leveren aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.
*   Voedsel raakt aan vele thema’s zoals energie, grondstoffen, gezondheid, klimaat en migratie die op stedelijk niveau tot de belangrijkste uitdagingen behoren.
*   Voedsel is een aansprekend onderwerp en trekt een breed en divers publiek.
*   Door uw Wereldvoedseldag-evenement aan te melden bij DAFW profiteert u van de extra aandacht en publiciteit die er rondom DAFW zal worden gecreëerd.
*   U krijgt ondersteuning in de vorm van tips, draaiboeken, open vormgevingsbestanden van de huisstijl van World Food Day en kunt daarmee met een relatief kleine inspanning een bijdrage leveren aan Wereldvoedseldag en DAFW. Deze tips en informatie stellen wij beschikbaar via een online toolbox.

Als u interesse heeft om een bijdrage te leveren aan Wereldvoedseldag en aan te sluiten bij DAFW kunt u zich aanmelden op [email protected]

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *