Hoe klinkt de stad in 2040?
Welke geluiden horen we in de stad van 2040? Dat was een van de vragen in een workshop tijdens De Dag van de Stad, afgelopen maandag in Utrecht. Doe je mee? Ogen dicht, even wegdromen… Wat hoor je?
Toekomstvisioen
De aanwezige stadsmakers – bestuurders en ambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en wetenschappers, ondernemers en actieve inwoners – hadden vrijwel hetzelfde toekomstvisioen. We hoorden het gezoef van stille voertuigen, mensen praten en lachen, af en toe een fietsbel en fluitende vogels in de met groen gedecoreerde steden. De schrik sloeg me dan ook om de oren toen Urban Futures Studio ons een vier minuten durend geluidsfragment liet horen van een mogelijke toekomst. Met gesloten ogen en koptelefoon op hoorde ik het geluid van enorm veel voetstappen en gekwebbel, een dak dat zich sloot boven een plein en een kletterende waterval – zo rustig klonk 2040 opeens niet meer.
Motorgeronk of geklets?
Logisch natuurlijk dat er ook in 2040 veel geluid zal zijn. De verwachting is immers dat dan nog meer mensen in de stad wonen. En waar mensen zijn, is geluid. Maar wat hoor je liever: het geronk van touringcars, het afremmen en optrekken van de in file rijdende vuilniswagens, de piepende banden van de scooter die nog snel optrekt voor het verkeerslicht? Of pratende en telefonerende mensen, die je beter hoort omdat ze niet meer worden overstemd door de geluiden van nu? Laat me raden.
Een nieuw geluid aan de stad
Op dezelfde Dag van de Stad heb ik gezien hoe snel de ontwikkelingen gaan op het gebied van stedelijke logistiek. In de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek werken steden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan oplossingen voor de groeiende drukte op de weg. Drukte die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld bouwverkeer, bevoorrading, afvalinzameling en pakketbezorging. Technologieën die bestellingen bundelen en de optimale route bepalen, elektrische voertuigen voor de ‘last mile’ de stad in: er gebeurt al heel veel om de stad stiller en ook schoner te maken. Doordat de kennis wordt gedeeld, hoeft niemand dit wiel opnieuw uit te vinden – dat is pas samenwerking. Ook met een aanpak vanuit BIZ’en is al ervaring opgedaan. Daar gaan we binnenkort meer over leren en kijken waar en hoe we dit kunnen toepassen. De stad in 2040: we hebben nog alle tijd om er met elkaar een nieuw geluid aan te geven.
Laat een reactie achter