Weer nieuwe aanvragen Corona Challenge goedgekeurd

Dit gaat over de City Deal City Deal Kennis Maken

Vanuit de City Deal Kennis Maken Impuls 2020 regeling wordt dit jaar voor elke deelnemende stad een zogeheten Corona Challenge gefinancierd. Weer zijn vier nieuwe aanvragen formeel goedgekeurd door het bestuur van Regieorgaan SIA.

Zoals de naam het al zegt, staat in de Challenge Covid-19 centraal.Vier nieuw aanvragen zijn goedgekeurd. In Gemeente Ede en Gemeente Wageningen werken studenten met de vraag “Hoe kunnen we na COVID-19 het lokale voedselsysteem duurzaam en gezond maken?”. In 8 teams werken studenten binnen hun curriculum aan 5 lokale challenges die hier aan bijdragen (voedselverspilling, eiwittransitie, korte keten, gezonde leefstijl en gezonde voedselomgeving).

Gemengde teams

In Gemeente Arnhem gaan de studenten in gemengde teams aan de slag voor “Student well-being post COVID”. Het resultaat is een toegankelijk initiatief – een zgn. ‘easy access tool’ – om in te bedden in Arnhem. De winnaars ontvangen prijzengeld en hulp van een expertteam! Nijmegen zet in op de wijk Lindenholt: de wijkprofessionals dagen een grote groep studenten van het ROC, de HAN en de RU uit om op zoek te gaan naar toekomstbestendige en coronaproof oplossingen voor het stimuleren van ontmoeting in de wijk. Onder de noemer “de Stad van straks” gaat in Breda het Urban Living Lab Breda met alle partners in dialoog over hoe Breda uit de corona crisis komt. Dit gebeurt met het organiseren van Stad van straks cafés. De City Deal Corona Challenge wordt ingezet om een Stad van straks café te organiseren voor studenten door studenten!

Eerdere aanvragen

Vanuit de eerdere aanvragen werkt Zwolle  met studenten in challenge-vorm werken aan een app voor de smartphone. Deze is gericht op jongeren om de 1,5 meter afstand te stimuleren. Delft gaat in challenge-vorm werken aan de nieuwbouw en hoogbouw in de stad, en hoe in alle nieuwe en bestaande plannen 1,5 meter afstand moet worden meegenomen. Leeuwarden kiest voor een open challenge ronde waarbij de studenten zelf met challenges komen. De beste challenges worden geselecteerd en opgepakt tijdens een speciale week in november, wanneer ook de Dag van de Stad Leeuwarden bezoekt.

Amsterdam heeft het thema Eenzaamheid opgepakt, en heeft met studenten in challenge-vorm gewerkt aan een grote fotowedstrijd om de beste foto’s op te halen om dit thema toe te lichten. Nu organiseren de studenten een rondreizende expositie door de stad heen, om de foto’s in de wijken te tonen en toe te lichten. In Maastricht staat in de challenge het online verbinden van buurtbewoners aan hun aanpak centraal in de twee wijken waar de CDKM Maastricht zich op richt. Er wordt een interactieve online omgeving gebouwd met behulp van de reeds bestaande tools vanuit Zuyd, om te zorgen dat ook dit najaar en volgend jaar alle verbindingen en projecten doorgang kunnen vinden.

Corona Challenge

De overige van de 19 deelnemende steden van de City Deal Kennis Maken kunnen een aanvraag indienen via de regeling City Deal Kennis Maken Impuls 2020.

Om de studenten succes te wensen aan de start van hun CDKM Corona Challenge, heeft Minister van Engelshoven een filmpje voor hen opgenomen:

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *