Nieuwe invulling Corona Challenge biedt eenzame student kerstdiner

Dit gaat over de City Deal City Deal Kennis Maken
Kerst aan tafel. Foto: MEAX PROD/Unsplash.
Kerst aan tafel. Foto: MEAX PROD/Unsplash.

De Corona Challenge in Arnhem en Nijmegen over studentenwelzijn ging niet door vanwege…corona. Projectleider City Deal Kennis Maken Miriam Jager wilde toch iets doen voor de studenten. Toen kwam het idee langs om eenzame studenten uit te nodigen voor een kerstdiner. En zo schoven studenten aan thuis bij een wethouder, rector of bij een van de docenten.

Dit artikel hoort binnen het overkoepelende model voor verbinding met de samenleving bij het radar Studenten en Externe Verbinding.

Aanvankelijk zou de Corona Challenge rond het thema studentenwelzijn gekoppeld zijn aan een event in Nijmegen dat eind november zou plaatsvinden. Het zou een Student City Challenge worden, een samenwerking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met Van Hall Larenstein, ROC Rijn-IJssel en ArteZ.

Door corona werd het event echter afgelast. Omdat de City Deal in Arnhem nog wel het geld beschikbaar had voor een Corona Challenge besloot Miriam Jager (HAN) verder te gaan kijken. “Ik wilde een Design Thinking Sprint gaan organiseren rond hetzelfde thema. Omdat dit wat moeizaam van de grond kwam besloot ik verder om mij heen te gaan kijken.”

Eenzame studenten

Tegelijkertijd liep Maaike van der Woude, student aan de HAN en stagiair bij welzijnsorganisatie Bindkracht 10, rond met een idee om iets te doen voor studenten die eenzaam zijn door de lockdown. Kerst stond immers voor de deur. “Ik hoorde waar Miriam mee bezig was, en heb de stoute schoenen aangetrokken en heb haar benaderd met mijn idee om studenten, coronaproof, aan te laten schuiven bij medewerkers en andere studenten van de Radboud Universiteit en de HAN. Ik was daarmee al op Instagram gestart.”

Jager was meteen verkocht en regelde een stagevergoeding voor Van der Woude om samen het project ‘Samen Aan Tafel met Kerst’ snel vorm te geven. Jager: “Ik heb een grote tafel thuis, waaraan ik zit met drie kinderen. Daar kan best iemand bij. Ik weet hoe het voelt om als 18-jarige in je uppie kerst te moeten vieren op je studentenkamer, om met je ziel onder je arm te zitten terwijl iedereen gezellig met elkaar kerst viert. Ik vond het echt een charmant idee. Hebben niet meer mensen dat, vroeg ik me af. Als je toch door corona niet met je hele familie bij elkaar kunt zijn met kerst, nodig dan een student uit.”

Maaike van der Woude en Miriam Jager aan tafel.

Arnhem en Nijmegen

Het initiatief kwam zowel in Arnhem als in Nijmegen van de grond. Jager: “De Radboud Universiteit wilde meedoen, en ook de SSH& (organisatie voor studentenhuisvesting) en de studentenpastoraten vonden het een leuk idee, net als beide gemeenten. Die zijn toch steeds meer gaan inzien dat studenten ook echt inwoners zijn van de stad en niet alleen maar passanten. Ook welzijnsorganisatie Bindkracht 10, de wijkmanagers in Spijkerkwartier, en, via een buurtgenoot van mij, PoH-GGZ liepen er warm voor. Ineens bleken allemaal partijen enthousiast zijn en in te zien hoe belangrijk studentenwelzijn in Covid-tijd is. Het is ook echt urgent. Door de lockdown is er veel meer stress onder studenten en een enorme toename van studenten met psychische problemen. Studenten hadden het zonder covid-19 al zwaar en zijn nu helemaal op zichzelf aangewezen.”

Halverwege november hebben ze samen het idee uitgewerkt voor het project en daarna zijn ze bekendheid gaan zoeken ervoor. Van der Woude: “Eerst gebeurde er niets, toen ineens hadden we 23 aanmeldingen.” En niet de minste. Zo meldde rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit zich aan, net als CvB-voorzitter Rob Verhofstad van de HAN. Ook meerdere wethouders deden mee, naast onderzoekers en docenten.

“Er waren veel positieve reacties, ook van mensen die niet verbonden zijn aan een onderwijsinstelling”, vertelt Van der Woude, die zelf mocht aanschuiven bij Jager thuis. “We hebben echt inkijkjes gekregen in het leven van mensen door hoe mensen zichzelf introduceerden. Dat is echt prachtig. Sommige mensen vertelden hun levensverhaal of deelden foto’s. Ook onder de studenten die zich meldden.”

In totaal zijn er 35 matches geweest. Er kwamen nog wat aanmeldingen op kerstochtend maar die waren te laat. De eerste dertig studenten die zich aanmeldden mochten een cadeaubon meenemen voor hun gastgezin voor een verrassingspakket ter waarde van 50 euro om lokale horeca te steunen. “Zo kwamen ze niet met lege handen aan bij hun kerstdiner”, aldus Jager.

Netwerk blootgelegd

En nu? Krijgt dit succesvolle initiatief een vervolg? “We kunnen bijna niet anders”, stelt Jager. “Er zijn zoveel mensen enthousiast geraakt. Nu gaan we dit overdragen aan de beleidsvoorbereidende groep studentenwelzijn aan de HAN om dit verder op te pikken. Het is bijzonder hoe dit een heel netwerk heeft blootgelegd van partijen die naast de HAN die bezig zijn met studentenwelzijn, zoals de SSH&, de studentenpastoraten, Humanitas en de Radboud Universiteit.  Anders waren ze allemaal apart ermee bezig geweest. Door dit kerstverhaal zijn ze samengekomen. Hopelijk gaan ze nu meer samen aan de slag om studentenwelzijn te verbeteren.”

Eenzaamheid is echt nog een taboeonderwerp onder studenten, zegt Van der Woude. “We zagen ook veel internationale studenten, die praten er makkelijker over. We willen dan ook echt die groep bereiken.” Binnen de HAN gaat een werkgroep hier mee verder. Jager: “Er is nergens nog een portaal voor studenten, die vastzitten op hun studentenkamer in de lockdown en ook nog eens hun horecabaantje kwijt zijn door corona. ‘Samen Aan Tafel Met’ kan ook op maandagavond met boerenkool of op vrijdagavond met een spelletjesavond bijvoorbeeld. Laat een keer een student meedoen.”Van der Woude: “Ik hoop dat het wat meer bekendheid krijgt zodat de drempel om mee te doen minder hoog is. Mensen die echt eenzaam zijn, stappen moeilijk af op zo’n initiatief.”

Studentenwelzijn

Jager zelf gaat nu weer verder met de Corona Challenge en kijkt naar de mogelijkheden rond de Design Sprint. “In februari of maart kijken we wat we concreet voor concept kunnen neerzetten als Challenge. Het thema zal in ieder geval weer studentenwelzijn zijn, met nadruk op eenzaamheid. We hebben dankzij dit project veel beter zicht op het speelveld.”
Dat is ook de les die Jager wil meegeven aan het City Deal Kennis Maken netwerk. “Als je zaken rond studentenwelzijn, zoals wonen, zorg en welzijn, onder de loep neemt, zie je hoeveel partijen ermee bezig zijn. Als je die verbindt, heb je een mooi netwerk dat kan samenwerken aan dit thema.”

Per 1 maart gaat Jager naast de City Deal Kennis Maken ook aan de slag als Projectleider Arnhem Studiestad. “We werken aan de uitstraling van de studiestad. We willen een stad zijn waar we naar elkaar omkijken, een stad waar het fijn is om te zijn.”

“Het was een van mijn leukste avonden in Nederland”
De 35 studenten die mochten aanschuiven waren allemaal erg positief over hun ervaring. Lees het verhaal van de Keniaanse student Alphonce Abolem in SAM, het online journalistieke medium van de HAN: https://medium.com/sambyhan/deelnemers-bieden-studenten-met-kerst-plaats-aan-hun-eettafel-2a2339151970

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *