Oproep: word gaststad van de Dag van de Stad 2023

Voor de zevende editie van de Dag van de Stad in 2023 zijn wij op zoek naar een creatieve en ambitieuze gaststad. Wil jij ruim 1.500 stedelijke professionals ontvangen om samen te kijken naar de ontwikkelingen in rond jouw stad? Wij ontvangen jouw bidbook met creatieve ideeën en concrete voorstellen voor de organisatie graag uiterlijk 16 mei 2022.

De Dag van de Stad is hét jaarlijkse congres rond stedelijke innovatie. Samen met stedelijke professionals, bestuurders, cultuurmakers, kleurrijke inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers en kennisinstellingen verkennen we elk jaar de nieuwste stedelijke ontwikkelingen. De gaststad heeft een centrale rol op deze dag. We bekijken wat er daadwerkelijk leeft en speelt in de stad en wat dat betekent voor stedelijke opgaven en oplossingen in heel Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld door samen kennisexpedities, excursies en nachtelijke wandelingen te organiseren in de stad. Ben jij de enthousiaste, inspirerende gaststad die met ons de Dag en de Nacht van de Stad wil organiseren?

Het bidbook: wat vragen we?

Wil je graag gaststad zijn voor de Dag van de Stad 2023? Stuur je bidbook met voorstel uiterlijk 16 mei 2022 naar [email protected]. In je voorstel zorg je in elk geval voor:

 • Lef en ambitie (ofwel de reden en motivatie om gaststad te willen zijn)
 • Een inspirerende, innovatieve en flexibele congreslocatie, met:
  • Een ontvangst- en cateringruimte voor 1.500-2.000 mensen (ongeveer 2.000-3.000 m2).
  • Een plenaire zaal voor minimaal 1.500 mensen.
  • Ruimte voor twintig deelsessies op de locatie, die gezamenlijk ruimte bieden aan 1.500 deelnemers.
 • Een goede bereikbaarheid. Bijvoorbeeld in de buurt van een NS-station en voldoende parkeergelegenheid.
 • Actieve bestuurlijke betrokkenheid van burgemeester en wethouders.
 • Een voorstel voor financiële bijdrage (richtlijn 50.000 – 75.000 euro, naar draagkracht). Je organiseert en financiert zo’n 10 stadssafari’s op de Dag van de Stad en daarnaast 10 avondexcursies tijdens de Nacht van de Stad.

Meer details zijn te lezen in deze bidbook-procedure (.pdf). Heb je nog vragen, laat het ons weten via [email protected].

Bidbook: hoe beoordelen we?

Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen nauwkeurig. De jury bestaat uit bestaat uit bestuurders vanuit steden en het Rijk.  Zij nemen contact op met alle inzenders en kandidaat-gaststeden om onderdelen van het bidbook te bespreken. Het organisatieteam Dag van de Stad brengt in de laatste week van mei en de eerste twee weken van juni 2022 een locatiebezoek aan beste inzendingen, gekozen door de vakkundige jury. In juni horen de deelnemers de uitslag. Op de Dag van de Stad 2022 in Tilburg maken we de nieuwe gaststad aan het publiek bekend.

Dag van de Stad: wat brengt het op?

We vragen nogal wat van onze gaststeden, we leggen de lat graag hoog. Maar wie zich ‘gaststad Dag van de Stad 2023’ mag noemen, krijgt daar ook veel voor terug:

 • 500 – 2.000 stedelijke professionals die (nader) kennismaken met de stedelijke opgaven en oplossingen die spelen in jouw stad.
 • Een sterk inhoudelijk congres met tientallen sprekers en workshopleiders, onder wie elk jaar internationaal vermaarde experts.
 • Tien exclusieve sessies met ruim 100 bestuurders uit hel Nederland.
 • De gelegenheid om in stadssafari’s en excursies innovatieve projecten uit je gemeente te laten zien.
 • Kansen voor ondernemers zoals catering door de lokale horeca, overnachtingen van deelnemers aan de Nacht van de Stad voorafgaand aan de Dag van de Stad.
 • Media-aandacht voor de stad en voor specifieke opgaven en oplossingen in jouw stad.
 • Deelname aan een professionele congresorganisatie, gesteund door landelijke koepels en met een groot netwerk.
 • Samen met de organisatie kiest de gaststad het thema van het congres, een thema dat aansluit op de specifieke opgaven die in en rond uw gemeente spelen.

Terugblik voorgaande jaren

De Dag van de Stad was eerder te gast in Utrecht, Amersfoort, Den Haag, Nijmegen (hybride), Heerlen en Tilburg. Kijk op www.dedagvandestad.nl voor een impressie van de Dag van de Stad, actuele informatie over de editie van dit jaar in Tilburg en meer over de bidbook-procedure.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *