Pact van Amsterdam gaat Europese steden helpen
Europese steden moeten meer invloed krijgen bij EU-regelgeving, toegang tot fondsen en kennisuitwisseling. Dat is de inzet tijdens de informele ministeriële bijeenkomst over de Europese Agenda Stad en het Pact van Amsterdam op maandag 30 mei. Daarbij is nieuw dat de prioritaire thema’s van de ‘Urban Agenda for the EU’ worden uitgewerkt in partnerschappen.
Het Pact van Amsterdam
Het Pact moet bijdragen aan een nieuwe innovatieve werkmethode waarbij lidstaten, de Europese Commissie, EU-instituties, lokale en regionale overheden samenwerken om knelpunten in de regelgeving in kaart te brengen en aan te pakken. Binnen de partnerschappen onderzoeken die verschillende partijen hoe de EU haar beleid kan verbeteren om steden beter in staat te stellen de meest dringende en complexe problemen aan te pakken.
Deelnemers
Aan de bijeenkomst, die wordt geleid door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), wordt deelgenomen door ministers uit de lidstaten, vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Commissie, Europese instellingen als het Comité van de Regio’s en andere betrokkenen, waaronder stedelijke organisaties. Onder hen zijn onder meer Maroš Šefčovič (vice-president van de Europese Commissie), Corina Creţu (Eurocommissaris voor regionaal beleid), Iskra Mihaylova (voorzitter van de commissie REGI Europees Parlement), Markku Markkula (president van het Comité van de Regio’s), Eberhard van der Laan (burgemeester van de stad Amsterdam) en Johanna Rolland (voorzitter van EUROCITIES).
De afsluitende persconferentie begint om 15.50 uur en wordt rechtstreeks gestreamd.
Tweets over deze bijeenkomst zijn eenvoudig te volgen.
Laat een reactie achter