Pact van Amsterdam op de goede weg

Op 6 en 7 april kwamen de leden van de Urban Development Group in Amsterdam bijeen om het ‘Pact van Amsterdam’ en de Partnerschappen te bespreken. Er zaten experts op het gebied van stedelijke ontwikkeling van lidstaten, vertegenwoordigers van steden en EU-instellingen met elkaar aan tafel om het Pact weer een stap verder te brengen. De bijeenkomst was een vervolg op de EU Urban Agenda Working Group die op 16 maart plaatsvond.

Tijdens de ochtend werd de voortgang van het Pact van Amsterdam besproken. Het Pact van Amsterdam geeft het formele startschot voor de Europese Agenda Stad.

Raadsconclusies

De ochtend werd afgesloten met een korte bespreking van de concept raadsconclusies over het Pact van Amsterdam. De middag stond voor een deel in het teken van een presentatie door Europa Decentraal, die hun bevindingen over knelpunten voor steden in de Europese regelgeving toelichtten. Daarna hebben vier thematische Partnerschappen (huisvesting, integratie van migranten en vluchtelingen, armoede, luchtkwaliteit) hun updates gedeeld met de deelnemers en zijn ervaringen gewisseld.

Lidstaten

Het Pact werd wederom positief ontvangen met veel waardering voor de verbeteringen in het Pact. Er wordt nu in samenwerking met de lidstaten, vertegenwoordigers van steden en EU-instellingen hard gewerkt aan een nieuwe versie van het Pact. Deze versie zal tijdens de DG-meeting over stedelijke ontwikkeling op 12 mei worden voorgelegd waarna het Pact op 30 mei zal worden bekrachtigd door de Europese ministers verantwoordelijk voor stedelijke ontwikkeling.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *