Rotterdam heeft het tij mee voor gezond voedsel

Met een nieuwe wethouder die het thema omarmt en een groeiend netwerk van bedrijven en initiatieven die zich ervoor inzet, is gezond voedsel hoog op de agenda van Rotterdam komen te staan. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de horeca.

Rotterdam heeft in korte tijd veel stappen gezet om voedsel hoger op de agenda te zetten. Zo is wethouder Sven de Langen, zoals de lokale media het omschrijven, een ‘(ham)burgeroorlog gestart’ tegen fastfood, en werkt de stad nu aan een eigen Preventieakkoord.

Gezonde voeding

Dat was nog niet zo lang geleden anders. “Tot 2017 keken we vooral vanuit economisch perspectief naar voedsel, naar de agrifoodsector rondom Rotterdam”, vertelde Karin de Jager, beleidsadviseur Gezondheid & Zorg van de gemeente Rotterdam. “Gezonde voeding kreeg bijvoorbeeld helemaal nog geen aandacht.”

Karin de Jager vertelt over het Rotterdamse voedselbeleid op de bijeenkomst van de City Deal in Schiedam. Foto: Pieter Verbeek.

Op een bijeenkomst van de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda in Schiedam vertelde ze over het Rotterdams voedselbeleid. Dat beleid had pas voor het eerst aandacht voor voedsel bij de start van het programma Rotterdam Vitale Stad (2016-2020). “Zeker bij de aanpak van overgewicht kun je niet om voedsel heen.”

Inmiddels is de ambitie van Rotterdam gegroeid en wil de gemeente in de hele stad het voedselaanbod gezonder maken. Ongezonde voeding levert immers 6 miljoen aan zorgkosten op, leidt tot 8,1% van de ziektelasten en 12,9% van de sterfgevallen, aldus De Jager. En de huidige voedselomgeving nodigt niet bepaald uit tot gezonde keuzes.

Vitale stad

Om die omgeving aan te passen heeft Rotterdam het netwerk Gezond010 opgericht, waarin ondernemers, werkgevers, professionals en maatschappelijke organisaties meedoen, die allemaal werken aan de doelstellingen van de Vitale Stad. Alles draait om gezondheid. Hoe kan je bijvoorbeeld gezonder inkopen. Kun je de voedselomgeving via de wet gezonder maken? Bijvoorbeeld via bestemmingsplannen, omgevingswet of Algemene Politie Verordening? “Samen willen we een beweging in de stad creëren”, vertelde De Jager. “Inmiddels hebben we een behoorlijk netwerk, dat geeft een enorme energie.”

Om goed te kunnen samenwerken heeft het netwerk een aantal gedeelde doelen gesteld. Dit zijn thema’s als werkgeverschap, gezonde voedselomgeving en ketensamenwerking tussen sociaal en medische domeinen. Bij elk thema komen de betrokken partijen 3 tot 4 keer per jaar bij elkaar. De gemeente ondersteunt de thema’s met masterclasses, challenges, een financiële impuls en publiciteit.

Gezond010 Food Challenge

Eén van de challenges is de Gezond010 Food Challenge, die de gemeente vorig jaar samen met Greendish organiseerde. De aanleiding voor deze challenge was een ingezonden brief in het Parool die de noodklok luidde dat het aanbod aan slecht voedsel nog nooit zo groot is geweest. De Gezond010 Food Challenge wilde dan ook zoveel Rotterdammers in hun dagelijkse praktijk bereiken. Onder begeleiding van Greendish maakten 16 organisaties, van grote bedrijven als Eneco en AH, tot lokale kinderboerderijen en sportverenigingen, hun voedselaanbod gezonder en testten ze welk effect dit had op consumenten. In totaal zijn 125 medewerkers betrokken geweest bij het project, kwamen 41 nieuwe gezonde producten op de menu’s bij de partners en zijn er meer dan 132.000 gezonde producten extra verkocht.

Een voorbeeld is het Huis van de Wijk, een wijkcentrum die in verschillende wijken is gevestigd. De gerechten die hier op het menu stonden hadden meer groente en minder zetmeel.  De witte rijst werd vervangen door zilvervliesrijst en verder werden er volkoren pistolets en fruit-smoothies geserveerd. De Happy Meal in het Sportfondsenbad bestond nu uit groentefriet, ongezoete siroop en yoghurtmayonaise. Na afloop zei 87 procent van de deelnemende horeca dat ze de aanpassingen wel wilden behouden.

Vanuit het netwerk gaat Rotterdam nu verder om gezonder voedsel op tafel te krijgen. Onder meer door promotie en nudging, het verspreiden van kennis over producten en trends, en door storytelling. Ook gaat Rotterdam samen met hbo- en mbo-instellingen kijken hoe professionals anders kunnen worden opgeleid om horeca anders te inrichten. De volgende stap voor Rotterdam is nu de formulering van een integraal voedselbeleid, die ook zaken als klimaat, circulariteit, armoede, economie en gezondheid omvat.

Toelichting op Greendish tijdens de City Deal-bijeenkomst in het hoofdkantoor van de Milieudienst Rijnmond in Schiedam. Foto: Pieter Verbeek

Dit artikel verscheen eerder op de website Citydealvoedsel.nl. Daar lees je ook meer over Gezond010 in het Receptenboek.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *