‘Urban Agenda is gouden kans bij voldoende experimenteerruimte’
De Urban Agenda for the EU, de Europese Agenda Stad, maakt het voor steden voor het eerst mogelijk om EU-beleid direct te beïnvloeden. En dat is belangrijk, omdat steden daadkrachtige actoren zijn die dicht op concrete maatschappelijke uitdagingen zitten. Maar om de vruchten te plukken van de ‘gouden kans’ die deze agenda Europa biedt, moet er wel meer ruimte en steun voor experimenten en innovaties komen, zodat de meerwaarde van deze multilevel governance aanpak bewezen kan worden. Dat is de conclusie van het rapport ‘Learning to Experiment’ van de Urban Futures Studio, onderdeel van de Universiteit Utrecht, dat op 15 mei verscheen.
Suzanne Potjer, hoofdonderzoeker: “In steden bestaat een veelvoud aan experimenten, waar burgers, ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan nieuwe ideeën en oplossingen werken. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Urban Agenda beter gebruik kan maken van de nieuwe inzichten die uit deze experimenten voortkomen. Daarnaast krijgen steden niet altijd genoeg ruimte en steun om te experimenteren en te innoveren. Daar is nog veel winst te behalen.” Hoogleraar en directeur van de UFS Maarten Hajer vult aan dat de kracht van de aanpak schuilt in het feit dat op elk bestuursniveau, per thema, gekeken wordt waar bestaande regelgeving knelt in de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Maar waarschuwt hij, als de Europese Commissie de suggesties van de Europese Partnerschappen niet overneemt, kan de kansrijke aanpak als een soufflé in elkaar zakken.
Lees het onderzoeksrapport op de website van de Universiteit Utrecht.
Over de Urban Agenda for the EU
In 2016 is met het ‘Pact van Amsterdam’ de Urban Agenda for the EU gelanceerd, waarin steden, lidstaten, de EU en maatschappelijke partners samen in thematische partnerschappen werken aan stedelijke vraagstukken. Partnerschappen leveren een actieplan op met concrete aanbevelingen, op basis van inzichten en concrete experimenten die uit de partnerschappen zijn voortgekomen. Er zijn 12 actieve partnerschappen en dit jaar komen daar twee nieuwe partnerschappen bij.
Lees meer over de Urban Agenda for the EU
Laat een reactie achter