Voor in de hangmat: leestips voor stedelijke professionals

Het is zomer en dat is goed te merken aan de temperatuur. Of je nu op het werk zit te zwoegen of thuis of op vakantie verkoeling zoekt, misschien staat je hoofd even minder naar lijvige beleidsdossiers of onderzoeksrapporten en sta je meer open voor wat luchtiger achtergrondinformatie of meer prozaïsch geformuleerde visies op stedelijke ontwikkelingen. En dat komt goed uit, want de redactie van AgendaStad.nl ging voor je op zoek naar leestips.

Stedelijke Ethiek

Boudewijn Steur is programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een veellezer van vakliteratuur. Op sociale media deelde hij een aantal leestips. “Het zijn non-fictie boeken over verschillende onderwerpen. Zoals The Death of Truth van Kakutani, over fake news. Of How Fear Works van Furedi, over angst in de 21e eeuw.” Voor wie het inhoudelijk liever dicht bij huis zoekt, raadt Steur Het Plakkaat van Verlathinge van Van Hooff aan ‘over de geboorteakte van Nederland’ of Thorbecke wil het, ‘de prachtige biografie door Remieg Aerts’. Voor wie zich liever laaft aan de tijdloze lessen van een grote bard, is er Stephen Greenblatts Tyrant, Shakespeare on Power.

Heerlijk leesvoer, maar niet specifiek gericht op ‘de stad’. “Dan raad ik twee recente boeken aan van Richard Florida en Richard Sennet, resp. The New Urban Crisis en Building and Dwelling, Ethics for the City.”

Must-reads over stad en regio

We komen in ons dagelijks werk vaak nauwelijks aan lezen toe. En zodra de tijd er wel voor is, is het moeilijk om je weg te vinden in de berg van informatie. Zou het niet fijn zijn als iemand je uit de startblokken helpt door alle inspirerende ‘must reads’ over stad en regio op een rijtje te zetten? En laat dat nou precies zijn wat Platform31 doet in de jaarlijkse Zomerspecial. Wel met de nodige publicaties, dus ontzie je ogen door te printen wat je wilt lezen of ontzie je ogen én het milieu door de interessantste pdf’s op je e-reader te zetten. Dan ben je na je zomer weer helemaal bij!

Voor wie later heeft ingeschakeld…

Fijn dat er elders zoveel interessants te lezen is, maar omdat er ook mensen schijnen te zijn die niet dagelijks op AgendaStad.nl kijken en zélfs wel eens onze nieuwsbrief over het hoofd zien: heb je eigenlijk wel al onze berichten en interviews van dit jaar gelezen? Onlangs besteedden we nog aandacht aan gegevensverwerking nav een leerkring Privacy van de City Deal Zorg voor Veiligheid. Eerder zeiden prof. Maarten Hajer en speciaal gezant van de Urban Agenda Nico Beets mooie dingen over de experimenteerruimte van de Europese Agenda Stad en ook de interviews met Jan-Harko Post over Circulaire Economie en met de Kennismakelaars uit de City Deal Kennis Maken, laten zich prima lezen wanneer je in de ‘vakantiestand’ staat. Al zeggen we het zelf natuurlijk. Onze nieuwsbrieven kun je trouwens ook allemaal online nalezen, wist je dat?

Dag van de Stad

Dus lezen maar! Tenzij je natuurlijk nog niet jouw inspirerende en leerzame bijdrage voor de Dag van de Stad hebt ingediend. Die kans lijkt ons klein, maar als dat toch zo is, ga dan als de wiedeweerga weer achter je computer zitten en houd een zinderend pleidooi voor jóuw bijdrage, want die hebben we echt voor 6 augustus nodig!

Meer Leestips?

Heb je zelf meer leestips voor andere stedelijke professionals? Wij weten ten slotte ook niet alles (nou ja,…), dus laat ze hier onder achter in een reactie!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *