Werken aan een duurzame wereld in de eigen stad
Twee jaar geleden hebben de VN de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld als nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Hoe moet je daar nu als stad binnen je eigen gemeentegrenzen vorm aan geven? Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, leidt op de Dag van de Stad een deelcongres daarover.
Steden, groot en klein, zijn de spelers op het wereldtoneel in het vinden van de oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals samenwerken aan een duurzamere wereld. Internationale samenwerking aangaan, over de grens kijken helpt daarbij. Hoe vind je de weg naar kennis, netwerken en subsidiemogelijkheden die er voor handen zijn? En wat levert het eigenlijk op?
Steden geven voorbeelden
In het Internationaal Programma, een deelcongres op de Dag van de Stad, komen verschillende steden in ons land aan het woord om te laten zien hoe zij bezig zijn met de SDG’s. Schiedam, Tilburg, Eindhoven, Haarlem en andere steden vertellen hoe zij internationaal en in Europa samenwerken en wat het hen heeft gebracht. Afsluitend is er tijd om contact te leggen en vragen te stellen over alles wat je altijd wilde weten over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), de Europese Agenda Stad, DEALS, URBACT, Interreg en Eurotowns.
Over de grens
Die blik internationaal richten is heel belangrijk, stelt Buijs-Glaudemans. “Als stad, als lokaal bestuur, heb je de neiging om vooral binnen de eigen gemeentegrenzen te kijken. Door dat navelstaren zie je niet wat er in de rest van de wereld gebeurt en wat voor invloed dat heeft op de eigen stad, maar ook wat voor kansen dat oplevert. Via korte praktijksessies in het Internationaal Programma gaan we in op hoe we mensen bewust kunnen maken om via gemeenten met de VN-doelen aan de slag te gaan”, aldus de burgemeester.
Ook is het goed om te weten hoeveel steden over de grens doen aan die duurzaamheidsdoelen. Buijs-Glaudemans: “Nederlandse steden hebben vaak met hen internationale samenwerkingsverbanden. De VN-doelen zijn daarbij een leidraad voor de hele wereld. Ze zijn een taal om mee samen te werken.”
Oss zelf werkt samen met de Chinese stad Taizhou. Een van de onderdelen daarvan is het samenwerken van scholen. “We koppelen kinderen op onze scholen aan leeftijdgenoten in China. Via internet werken ze vanuit de eigen klas samen om Engels te leren. Daarbij leren ze tegelijk ook over de SDG’s.”
SDG’s in gemeentebeleid
In Oss hebben de duurzaamheidsdoelen een plek gekregen in de regionale economie. Net als veel industriesteden in Brabant, werd de stad sterk getroffen door de economische crisis van tien jaar geleden. Het vertrek van de farmaceutische industrie kwam hard aan, aldus Buijs-Glaudemans. Daarom richtte de stad zich op een andere sector, die van oudsher sterk was: agrifood. Oss heeft nog steeds het grootste buitengebied van Brabant met veel vee- en tuinbouwbedrijven. Osse agrifoodbedrijven hebben dan ook een belangrijke plaats op de regionale, landelijke en internationale markt.
“Het ondernemerschap zit in onze DNA”, aldus de burgemeester. “Welzijn en een wereld waarin niemand honger lijdt, behoren tot de belangrijkste duurzaamheidsdoelen. Hoe kunnen we daarvoor zorgen?” Met deze duurzaamheidsdoelen in het achterhoofd is Oss de weg ingeslagen naar gezonde, duurzame en economisch rendabele landbouw. Oss en de regio zijn een proeftuin voor de landbouw van de toekomst, voor ondernemers met visie en durf om innovatieve ideeën te ontwikkelen. Oss werkt onder meer samen met Agrifood Capital. “We hebben daar veel projecten van lopen. De SDG’s leveren ontzettend veel inspiratie op en het geeft enorm veel energie.”
Meer weten over de SDG’s, Europese subsidies, de Europese Agenda Stad en European Partnerships? Er zijn nog enkele kaarten voor de Dag van de Stad en het Internationaal Programma. Kijk snel op www.dedagvandestad.nl.
Laat een reactie achter