Europese Agenda Stad: dozijn Partnerschappen compleet
Op dinsdag 4 april heeft de Directors-General Meeting on Urban Matters (DGUM) op Malta het groene licht gegeven voor de start van de laatste vier Partnerschappen van de Urban Agenda for the EU (UAEU), ook wel bekend als de Europese Agenda Stad. Het dozijn Partnerschappen, dat werd voorzien in het Pact van Amsterdam is daarmee compleet.
De UAEU is een stedelijke agenda op Europees niveau, die als doel heeft om de positie van steden en stedelijk beleid in de EU te versterken. De UAEU is op 30 mei 2016 tijdens het Nederlandse EU-Voorzitterschap vastgelegd in het ‘Pact van Amsterdam’. Dat gebeurde tijdens een ministeriële conferentie onder leiding van minister Plasterk.
Pact van Amsterdam
Het Pact van Amsterdam geeft Europese Steden een stem in de EU. In 12 thematische Partnerschappen zitten steden voor het eerst rechtstreeks aan tafel met de Europese Commissie, lidstaten, experts, koepelorganisaties en partijen als de Europese Investeringsbank. De Partnerschappen zullen actieplannen formuleren voor operationele aanpassingen in het EU beleid voor steden. Onder het Nederlandse voorzitterschap werden in Amsterdam de eerste vier opgericht. Nederland (BZK) heeft ook tijdens de opvolgende voorzitters (Slowakije en Malta) samen met de Europese Commissie een centrale rol gespeeld bij het samenstellen van de overige Partnerschappen.
De onderstaande tabel geeft het overzicht van de Partnerschappen en de Nederlandse participatie:
Dat er nu twaalf Partnerschappen up and running zijn is een mijlpaal en een succes voor Nederland, dat er in geslaagd is om de UAEU ook na zijn Voorzitterschap en de Europese agenda verder uit te bouwen.
De UAEU zal nog voor het einde van het jaar de eerste actieplannen kunnen laat zien. De Europese Commissie zal in november aan de Europese Raad rapporteren over de voortgang. De actieplannen van de Amsterdamse Partnerschappen zullen voorstellen bevatten voor betere regelgeving, betere toegang tot financiering en betere kennisuitwisseling.
Mooie resultaten! Ter aanvulling, mogelijk wordt eind deze maand de Urban Water Atlas for Europe uitgereikt aan de milieuministers op Malta. Het werk omvat o.a. de analyses van KWR Watercycle Research Institute van water, afval en klimaatadaptatie (City Blueprints) van een aantal Europese Steden. Een korte samenvatting van ons werk staat op de EIP Water website van de Europese Commissie: https://www.eip-water.eu/City_Blueprints