Bijeenkomst aan de VU voor City Deal Kennis Maken

Dit gaat over de City Deal City Deal Kennis Maken

Op donderdag 28 september is een delegatie vanuit de City Deal Kennis Maken op bezoek geweest bij de Vrije Universiteit Amsterdam om te praten over het invoeren van Community Service Learning (CSL) VU-breed.

Na een haalbaarheidsonderzoek in 2014 en vijf pilots in 2015 is de VU momenteel bezig met 16 pilots rond CSL. In 2018 worden er 500 studenten betrokken bij CSL projecten, en in 2020 is het streven om 4.500 Bachelor studenten hiermee in aanraking te brengen.

Stepping Stone

Het jaar 2017-2018 wordt door de VU gezien als “stepping stone”, een leerervaring om uit te vinden hoe het CSL concept het beste opgeschaald kan worden. Twee grants zorgen voor de financiële middelen om de uitwerking van het programma te faciliteren.

Eigenlijk heeft elke universiteit waar een goede diversiteit bestaat een effectief CSL-programma, gaf VU Coördinator Diversiteit Wim Haan aan. CSL wordt door binnen de VU omschreven als het inzetten van academische vaardigheden voor het oplossen van sociale vraagstukken in samenwerking met een partnerorganisatie.

Belangrijk voor het slagen van CSL is de integratie van dit onderdeel in het curriculum, waarbij het juist niet wordt gezien als doel, maar als middel. Er moet ruimte zijn voor continue reflectie vooraf, tijdens en na afloop van het project, waarbij studiepunten worden gegeven voor het stukje “learning”, niet voor de “service”.

Community Service Learning

De discussie ging in op het aanpassen van het CSL concept aan de invalshoeken van de faculteiten,  waarbij ook gesproken werd over de rol van Marjolein Zweekhorst als coördinator van de pilot in 2018.  Huidige projecten als BOOT en VoorUit lieten zien hoe de HvA en VU momenteel reeds in de stad werken met CSL concepten, en Esther Haverkort liet zien hoeveel meerwaarde het voor haar heeft om als BOOT oprichter en coördinator vanuit de HvA juist ook twee dagen in de week intern bij de VU rond te lopen.

Voor een brede inbedding in de universiteit zal de komende tijd gewerkt worden aan de “why” vraag rond CSL, het coachen van medewerkers in deze omschakeling in lesgeven en juist ook het linken van dit concept aan andere methoden van lesgeven. Een mooie casus voor het City Deal netwerk om zich in te verdiepen, aldus City Deal kwartiermaker Rowinda Appelman.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *