Ede wint internationale Milan Pact Award

In Valencia kreeg wethouder voedsel Leon Meijer van Ede op 20 oktober de internationale prijs Milan Pact Award uitgereikt in de categorie Governance. Daarmee staat Ede voortaan in een lijstje met allemaal grote wereldsteden, zoals Dakar, Toronto, Antanarivo (hoofdstad van Madagaskar), Brugge en Kopenhagen. De jury prees de geintegreerde aanpak om voeding onder de aandacht te brengen’, die de Veluwse gemeente sinds 2015 voert: “Er is budget voor beschikbaar, er zijn mensen die zich specifiek met dit onderwerp bezig houden en daarmee is Ede een succesvoorbeeld voor andere regio’s.”

De Milan Pact Award wordt uitgereikt aan plaatsen en steden die iets goeds doen op het gebied van ‘food’.

Governance

De gemeente Ede heeft de award gekregen voor de governance van haar integrale voedselbeleid. Waar veel steden zich richten op een thema als gezonde voeding op school (Kopenhagen) of voedselafvalbeperking (Brugge) in hun beleid, richt de gemeente Ede zich op uiteenlopende aan voedsel gerelateerde thema’s op verschillende beleidsniveaus (regionaal, nationaal en internationaal) via horizontale en verticale integratie. Dit maakt het voedselbeleid van de gemeente Ede zowel in ons land als in het buitenland uniek in haar soort.

“In Milaan was een aantal jaar geleden een wereldtentoonstelling over voedsel en toen hebben heel wat steden gezegd: voedsel is belangrijk voor onze stad. We willen daarmee verder”, zegt wethouder Leon Meijer in de lokale media, die tijdens het event ook hoorde de enige wethouder ‘Food’ van de wereld te zijn. “Dan gaat het er in ontwikkelingslanden om dat er genoeg te eten is, en in onze wereld dat er genoeg gezond eten is.”

Erkenning

“Het is echt een erkenning voor wat wij hier aan het doen zijn”, zegt Meijer. “Wij zijn aangesloten bij het Milan Pact en hebben ingezonden wat wij doen, op het gebied van voedsel. Ik ben bijvoorbeeld de enige voedselwethouder in de wereld. Je pakt daarmee niet alleen één onderwerp aan, maar je pakt er verschillende. In Kopenhagen hebben ze bijvoorbeeld eten op school gezond gemaakt, maar in Ede hebben we een voedselziekenhuis, dringen we voedselafval terug, geven we onderwijs op het gebied van voedsel. Dat is wel bijzonder.”

Verschillende steden zijn dan ook heel geïnteresseerd in de Edese aanpak van ‘food’, zoals Toronto (Canada). Meijer: “Zij willen graag langskomen om ons ziekenhuis eens te bekijken. Daar hebben ze als restaurant de Kentucky Fried Chicken en de McDonalds. Terwijl dat hier heel anders gaat.” En ook Kopenhagen heeft interesse. “Zij hebben gezond eten op school maar wij hebben smaaklessen. De Denen willen graag weten hoe wij dat doen.”

Milan Urban Food Policy Pact

De award werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en is een initiatief van the Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP). Het Milan Urban Food Policy Pact is een samenwerkingsverband van meer dan 100 steden die wereldwijde voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling nastreven. In dit verband worden strategische actieplannen ontwikkeld en ervaringen gedeeld. Op deze manier is wereldwijd al veel lokaal voedselbeleid gecreëerd en doorontwikkeld.

De gemeente Ede is een van de trekkers van de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *