Finalisten Post-Fossil City Contest bekend

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Een stad die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen. Urban Futures Studio riep creatievelingen op dit post-fossiele tijdperk te verbeelden. Het gevolg was 250 inzendingen uit meer dan 40 landen. Op 16 maart werden de 10 finalisten bekendgemaakt.

De finalisten ontvangen elk €1000,- voor de verdere uitwerking van hun idee. Zij krijgen daarbij ondersteuning van de Urban Futures Studio. De tien finalisten exposeren hun werk in de Post-Fossil City Exhibition in juni in Utrecht. Tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdag 15 juni maakt de jury de winnaar bekend, die een geldprijs van €10.000 ontvangt.

Dit zijn de 10 finalisten:

  1. Cow on tour: Ontwerpers Anastasia Eggers en Ottonie von Roeder bedachten een concept waarbij particulieren zelf melk kunnen aftappen bij een koe in de buurt
  2. People of Petrotopia: Petrotopia is een dystopie. In deze post-fossiele stad zijn wel zonnepanelen en windmolens, maar het kwaad is al geschied: de straten van Utrecht staan blank.
  3. City of sounds en silence: Theatercollectief Sun City maakt een soundtape van de groene stad. Maakt elektrisch vervoer de stad weer stil, zodat vogelgezang domineert?
  4. Sensorial Time Travel: Benzine. Hoe rook dat ook alweer? Kunstenares Jamillah Sungkar maakt het voorstelbaar hoe het is om in een stad te leven zonder ‘fossiele geuren’.
  5. Symbolic City: Hoe maak je een vieze stad schoon? Door je het stedelijk gebied voor te stellen als overzichtelijke puzzelstukjes, vinden Walter Breukers en Jaap Godrie.
  6. 90 letters from 2050: Onur Can Tepe en Esther Estevez willen een interactieve wand bouwen die brieven uit 2050 uitspuugt. Wie ze leest, durft groot te denken over de toekomst.
  7. Het devies 2039: Deze inzending brengt een schoon Amsterdam tot leven met een toekomstkrant getiteld Het Devies 2039, gemaakt door een team architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen.
  8. Post-Fossil African City: Ontwerper Blake Robinson richt zich op de duurzame kansen in de volop in ontwikkeling zijnde Afrikaanse steden.
  9. Solar energy in public space: Volgens Tom van Heeswijk en Sabrina Lindemann wordt zonne-energie in de stad van 2050 op alle publieke plekken geproduceerd.
  10. Platform Cities & City Platforms: Taxi’s bestellen met Uber, of een kamer huren met Airbnb: in 2050 lacht men erom. Steden zitten dan bomvol slimme diensten, denkt Michel Erler

Bekijk de ontwerpen van de 10 finalisten op de website van Post-Fossil City.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *