Goed voorbeeld van ‘Inclusie van Vluchtelingen en Migranten’

Sinds vorige week zijn we gestart op deze site met een nieuwe serie interviews. Daarin vertellen zes ‘stadmakers’ waar ze zich hard voor maken en wie hen inspireert. Vandaag Fiona Wieland, DG Regio van de Europese Commissie. Ze is vooral geïnspireerd door de huidige burgemeester van Barcelona. ‘Globale en lokale oplossingen gaan hand in hand daar.’

“Ada Colau is een vrouw van mijn leeftijd die sinds de zomer van 2015 burgemeester is van Barcelona”, vertelt Wieland. “Het is een dwarse dame die zich in haar carrière geregeld sterk heeft afgezet tegen de gevestigde orde waartoe zij nu zelf behoort. ‘If you can’t beat them, join them’ , heeft ze wellicht gedacht. En dat doet ze met verve. Ze verzet zich fel tegen bijvoorbeeld Airbnb die naar haar mening van de stad één groot hotel dreigen te maken waardoor het voor de Catalanen bijna niet mogelijk is er nog betaalbaar en fijn te kunnen wonen. Ze slaat de brug tussen de bewoners en de politiek en zet met haar aanpak een beweging op touw waarbij de burgers aan het woord komen. Colau reist het liefst met het openbaar vervoer en stort het overgrote deel van haar salaris terug in de gemeentekas.”

Die opstelling zie je ook terug in haar optredens in Europees verband benadrukt de DG Regio van de Europese Commissie.”Zo stelde ze zich als een van de eersten solidair met de vluchtelingenproblematiek waarmee haar collega-stad, Athene, te maken kreeg. Haar vuistslag op de onderhandelingstafel, nadat de Spaanse regering weigerde mee te werken aan een voorstel van 23 Europese steden om vluchtelingen van Athene over te nemen, zal ik niet vergeten. Deze steden lieten zich er niet door uit het veld slaan en kwamen met een innovatief alternatief. Als de vluchtelingen dan niet naar hen konden komen, dan stuurt dit solidair stedennetwerk hun docenten, verplegers en andere experts die nodig zijn gewoon naar Athene toe. Het is slechts een van de voorbeelden waar globale en lokale oplossingen hand in hand gaan en waarvan we er binnen het Europese Partnerschap ‘Inclusie van Vluchtelingen en Migranten’ graag nog veel meer realiseren. ”

Meer informatie over het Partnerschap ‘Inclusie van Vluchtelingen en Migranten’.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *