Ouderen sluiten nieuwe vriendschappen dankzij voetbal

De grijze reigers. Juichend met pet Cor van Welbergen. Foto: Sandra Mol

Ook in Den Haag neemt de vergrijzing en de eenzaamheid onder ouderen toe. Cor van Welbergen, webredacteur bij het ministerie van BZK, zette een echt Haags initiatief op: neem eenzame ouderen mee naar het voetbal. Zijn stichting de Grijze Reigâh’s levert 65-plussers een all-in arrangement inclusief vervoer en begeleiding. En dat blijkt te werken. “Je ziet er echt nieuwe vriendschappen door ontstaan.”

Momenteel komen bij er elke thuiswedstrijd van ADO Den Haag ongeveer dertig ‘Grijze Reigâh’s’ kijken, inclusief begeleiders en chauffeurs. “We hebben nu een harde kern van 24 seizoenkaarthouders”, vertelt Van Welbergen. “Ons doel is uiteindelijk dat we een heel vak op de tribune krijgen.”

Met zijn initiatief won Cor van Welbergen vorig jaar de Dromen Denken Doen-Award, waarna het pas echt een vlucht nam. Inmiddels wordt het initiatief gesteund door de gemeente Den Haag, het Rabo Stimuleringsfonds en Fonds1818. En dankzij Aad Kila, voormalig ADO-profvoetballer en huidig ambassadeur van de Grijze Reigâh’s, heeft nu ook het bedrijfsleven interesse getoond.

Hoe ben je erbij gekomen om dit initiatief te starten?
Van Welbergen: “Ik ben zelf een ‘die-hard’ ADO fan sinds mijn tiende, nu dus al een jaar of vijftig. Ik liep al een aantal jaren met dit idee rond, opgedaan bij thuiswedstrijden. Toen ADO verhuisde van het Zuiderpark naar het nieuwe stadion viel het kwartje. Ouderen die rond het oude stadion wonen kunnen nu veel moeilijker wedstrijden bezoeken. Het nieuwe stadion is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de randstadrailhalte moet je nog 1,5 kilometer lopen op een fietspad door een industrieterrein. Als je goed ter been is dat al een flink stuk, maar voor ouderen is het echt niet te doen. Daarnaast neemt ook de vergrijzing en de eenzaamheid onder ouderen toe. We moeten deze groep niet vergeten. Ik dacht: als ik ouder en moeilijk ter been ben ga ik hier niet meer komen.”

Dus kwam je met het idee om ze mee te nemen naar het stadion?
“Wat ik met de Grijze Reigâh’s wil is de oudere supporter van 65-plus wat comfort bieden. Zo word je thuis met een busje opgehaald, je wordt naar de tribune begeleid waar je een kopje koffie of thee krijgt en na afloop zitten we nog een uurtje na te praten in de Brasserie, waar we een ruimte hebben gereserveerd. Daarna word je keurig netjes weer thuisgebracht. De mensen genieten er echt van. De reacties zijn heel erg enthousiast.  De deelnemers betalen een eigen bijdrage. Daarnaast betalen wij als stichting ook de chauffeurs en de begeleiders.

Bijzonder is dat 80 procent van de deelnemers vrouw is. Een van hen, ruim 80 jaar, ging vroeger nooit naar het voetbal. Daar had ze niks mee, haar man stuurde ze altijd naar boven om daar maar voetbal te kijken. Sinds ze voor het eerst in het echt een wedstrijd meemaakte is ze helemaal om. En nu is ze ook die-hard supporter. Je ziet hier echt nieuwe vriendschappen ontstaan. Mensen bellen elkaar vooraf of ze de komende wedstrijd ook meegaan. Nou, dan hebben we ons doel wel bereikt.”

Wat heb je gedaan om dit idee tot een concreet succes te brengen?
“Het begon eigenlijk rond de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Via de media riep de gemeente op om goede ideeën in te dienen om Den Haag mooier en leefbaarder te maken. Ik heb toen dit idee opgestuurd. Overal waar ik het neerlegde kreeg ik enthousiasme terug. Ik kreeg toen de tip om het ook in te dienen bij de DDD Award. Vorig jaar juni kwam ik daarmee in de halve finale en moest ik een pitch geven. Voor de finale heb ik een business plan moeten maken. Waarom organiseer je geen pilotwedstrijd, kreeg ik te horen. Dan kun je laten zien wat een goed initiatief het is. Ik heb Fonds1818 benaderd en via deze stichting kregen we het basisbedrag daarvoor rond. In oktober 2018 zijn we als pilot voor het eerst met een aantal ouderen naar een wedstrijd geweest, ADO Den Haag tegen Heracles voor de competitie. Dat was heel succesvol. Ik kon het mooi meenemen in de finale in november. Daar had ik drie concurrenten, maar ik werd tot winnaar verkozen en kreeg 10.000 euro.” Ik denk dat mijn businessplan de doorslag heeft gegeven.

En toen kon je van start?
“Ja. We zijn begonnen met twaalf ouderen samen met busjes en begeleiders van de Boodschappen Begeleiding Dienst (BBD), een stichting die voor ouderen ritjes regelt, boodschappen doet, en dagjes uit organiseert. Zij hebben 5600 leden, helemaal onze doelgroep: zelfstandig wonende ouderen. Deze stichting was heel enthousiast en met acht van hun persoonlijke begeleiders werken we nu heel goed samen. Aanvankelijk stond ik er alleen voor, dus toen heb ik besloten om een bestuur op te richten. Op 1 februari 2019 is de Stichting Grijze Reigah’s opgericht. De notaris bij de oprichting was zo enthousiast dat hij geen kosten voor ons in rekening bracht. De dag van de oprichting hebben we bewust op 1 februari gedaan omdat dit de datum is waarop ADO in 1905 is opgericht. En nu gaan we ons terrein verbreden naar rondom Den Haag; richting Haaglanden, Voorburg en Pijnacker.”

Hoe vindt ADO Den Haag je initiatief?
“Heel positief. Er staat nu op de website een oproep voor ouderen om lid te worden van de Grijze Reigah’s. Leuk is dat we via mijn tandarts, die net als de eigenaar van ADO Den Haag Chinees is, contacten hebben gelegd met New China Town. Dat is een stichting voor Chinese ouderen. Een aantal Chinese ouderen was ook aanwezig bij de thuiswedstrijd tegen Sparta. Ik denk dat we hiermee een positieve link kunnen leggen met de eigenaar van de club. De relatie tussen de supporters en hem is toch wat moeizaam. Zijn commerciële belangen stroken niet altijd met de Haagse cultuur. Onze Haagse identiteit zullen we nooit verloochenen, maar als we oog hebben voor Chinese ouderen zou dat kunnen helpen in een betere relatie met hen.”

Wat ga je doen op de Dag van de Stad?
“Ik doe mee met de Pecha Kucha ‘Best of Cities’, waar ik een pitch van zes minuten geef die we een aantal keren herhalen gedurende de dag. En wie nog vragen heeft over dit initiatief of over hoe ik het heb aangepakt kan mij natuurlijk die dag best even aanspreken!”

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Geweldige publiciteit, een die dik verdiend is,
    Ik hoop en wens dat er meer oudere reigers zich aanmelden.
    Succes verder.